Вроджена клишоногість, причини і лікування

14,7 т.
Вроджена клишоногість, причини і лікування

Вроджена клишоногість - це вроджена деформація стоп новонародженого, при цьому стопи дитини перебувають у положенні згинання підошви, приведення і стопа звернена всередину. При цьому самий кінець стоп повернений і опущений всередину.

За ступенем деформації стопи розрізняють:

Легка форма (піддається коригуванню), Важка форма (резистентна).

Ускладнення вродженої клишоногості.

При клишоногості з плином часу деформація стопи посилюватиметься через неправильні умови опори. Навантаження на нестійкий опуклий край стоп при ослабленні малогомілкових м'язів дуже швидко призводить до розвитку супінації. При ходьбі через це навантажується вся зовнішня сторона стопи, яка абсолютно непристосована для цього. Внаслідок цього тонка шкіра тильної сторони стоп грубіє, розвивається омозолення.

Видео дня

Важкі випадки клишоногості ведуть до скручування гомілковостопного суглоба, атрофії м'язів гомілки. Ходьба дається усе важче. Через неправильну постановку стоп відбувається вторинна «Х-подібна» деформація колінного суглоба, починаються порушення в тазостегновому суглобі і м'язово-зв'язковому апараті ніг.

Вроджена клишоногість поступово викликає порушення в усьому тулубі: зміщення на перед центру ваги викликає посилення поперекового лордозу, а також збільшує навантаження м'язів спини.

Можливі причини виникнення:

В даний час не виявлено однозначних причин клишоногості, у зв'язку з чим складно проводити профілактику даного захворювання. Ймовірними причинами можуть бути:

Маловоддя - недостатня кількість навколоплідних вод матері; Хімічна інтоксикація матері; При внутрішньоутробному розвитку відбувається підвищене утворення сполучної тканини в порівнянні з м'язовою; Неправильне положення під час вагітності плода.

Вроджена клишоногість - по діагностиці

Зазвичай вже в пологовому будинку видно дане порушення і діагноз «вроджена клишоногість» ставиться відразу після народження дитини. Також для уточнення діагнозу використовують:

УЗД - дозволяє побачити стан хрящів стопи; КТ - режим 3D реконструкції; Рентгенограма стоп - вивчається проекція стоп.

Лікування клишоногості

У першу чергу, звичайно, необхідно своєчасно почати лікування, адже від часу його початку залежить швидкість одужання; Виправлення та корекція всіх складових даного дефекту; Регулярне відвідування і спостереження у ортопеда аж до часу остаточного формування стопи (це відбувається у віці від 12 до 14 років).

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства