В Україні може народитися дитина трьох батьків

864
В Україні може народитися дитина трьох батьків

Цього року в Україні завдяки новому методу штучного запліднення може народитися дитина, яка матиме гени не від двох, а від трьох людей – батька, матері й ще однієї жінки-донора.

Щоправда, кількість генів від донора буде відносно малою – всього 37 порівняно з 25-ма тисячами, отриманими від батьків. Цей крихітний набір чужих генів потрапить в організм дитини разом з донорськими мітохондріями – мікроскопічними структурами, які є в кожній клітині і які виробляють для неї енергію. Їх ще називають енергетичними станціями клітини.

У світі вже живуть кілька десятків людей, які мають мітохондрії від донора. Свого часу їх зачали в пробірці за допомогою так званого цитоплазматичного переносу. Українські вчені намагаються зробити щось схоже, але застосовують для цього нову технологію, яку вони називають пронуклеарним перенесенням ядер.

Видео дня

Для цього в лабораторії спочатку запліднюють сперматозоїдами батька дві яйцеклітини: матері й донора. Потім із заплідненої материнської яйцеклітини дістають ядро, в якому й міститься основна генетична інформація від обох батьків. Це ядро вживлюють у яйцеклітину донора, заміняючи ним оригінальне. В цій клітині між ядром і оболонкою залишаються донорські мітохондрії, які мають свій, окремий набір з 37 генів. Таким чином, якщо з цієї яйцеклітини розвинеться зародок, він нестиме в собі комбінацію генів трьох людей.

В Україні може народитися дитина трьох батьків

Українські вчені сподіваються, що процедура може допомогти деяким жінкам народити здорову дитину.

Йдеться передусім про пацієнток з так званими мітохондріальними захворюваннями. Це генетичні відхилення в мітохондріях, через які можуть розвинутися найрізноманітніші хвороби: від розсіяного склерозу до втрати зору. За світової статистикою, такі недуги трапляються в одному випадку на 3-5 тисяч новонароджених. Мітохондрії передаються дитині лише від матері. Тому якщо жінці діагностували таке захворювання, донор зі "здоровими" мітохондріями – це її надія народити здорову дитину.

Технологію, відому в західній пресі як "дитина трьох батьків", нині випробовують в одній з київських приватних клінік. Там кажуть, що таким чином вже вдалося завагітніти двом жінкам. Одна з них на 14-му тижні, а друга – на восьмому.

Медики відстежують розвиток обох плодів і сподіваються на народження здорових дітей. Вони наголошують, що усвідомлюють усі ризики і попереджають про них пацієнтів.

Источник:
disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства