Вітаміни, які допоможуть нам пережити зиму

4,5 т.
Вітаміни, які допоможуть нам пережити зиму

Попереду вся зима, а це означає, що наш організм як ніколи потребуватиме певних речовин, які не тільки зможуть підтримати внутрішні органи у відмінному стані, але і піднімуть настрій тоді, коли надія на тепле сонце і ясні деньки буде відкладена на кілька місяців.

Отже, ось п'ять вітамінів, які допоможуть пережити довгу зиму, зарядивши нас бадьорістю і позитивом.

Чим би підживити печінку?

Всім відомий вітамін В8 (офіційна назва інозитол) просто необхідний сучасній людині. Взимку, особливо в довгі новорічні свята, нас всюди підстерігають спокуси - приємні душі стопочки міцного і смачна, але, на жаль, далеко не завжди здорова їжа. Щоб захистити печінку від будь-якого шкідливого впливу (сюди, до речі, входять і лікарські препарати, такі як антибіотики або штучні гормони) і потрібен інозитол, який у надлишку міститься в білокачанній капусті, брокколі, сухофруктах, грейпфрутах і в ікрі деяких риб - треки, палтуса і щуки.

Видео дня

На замітку: дефіцит вітаміну В8 чреватий підвищенням тиску, порушенням травлення та запорами.

Не забудьте про шкіру

Вітамін В10 захищає нас від негативного впливу навколишнього середовища. Це особливо актуально в сезон застуд, коли ніхто не застрахований від вірусних інфекцій. Вітамін В10 стимулює утворення в організмі захисного білка інтерферону - важливої речовини для захисту від різних вірусів. Крім того, він ще відповідає за гладкість і пружність шкіри, а також запобігає можливій сухості волосся. Останнє не рідкість, адже при центральному опаленні або постійно включених обігрівачах повітря стає надзвичайно сухим, що, безумовно, відбивається на стані шкірі і волоссі.

Вітаміном B10 багаті горіхи, яєчні білки, козині і овечі сири.

Підвищуємо настрій

У зимовий період, коли темніє дуже рано, а на вулиці постійно холодно, багато людей без будь-яких об'єктивних причин впадають в депресивні стани. Не потрібно глибоко копатися в собі, можливо, вся справа в нестачі вітамінів групи В. У першу чергу це стосується тіаміну (вітамін В1), який не здатний накопичуватися в людському організмі, а, значить, вимагає постійного поповнення своїх запасів. Крім того, тіамін досить чутливий: трохи що, розпадається від різних зовнішніх факторів. Наприклад, при попаданні в організм звичайної кухонної солі. У зв'язку з цим порада: коли готуєте страви, багаті тіаміном, наприклад, тушковану квасолю, то соліть її тоді, коли подасте на стіл.

Руйнує тіамін і кава, тому завзятим кавоманам слід турбуватися тим, щоб частіше вводити в свій раціон продукти, багаті вітаміном В1. А що ж це за продукти? Із задоволенням називаємо: різні бобові (горох, нут, квасоля), курячі яйця, гречка, яловича і свиняча печінка.

Щоб бути бодрячком

Вітамін В12 (офіційно носить невимовну назву цианокобаламін) відповідає за насичення крові киснем і захищає її від анемії. Взимку, коли повітря сильно розряджене, навіть у абсолютно здорових людей трохи згущується кров. Природна нестача в раціоні якісних свіжих овочів може бути чревата зниженням гемоглобіну і, як наслідок, слабкістю і погіршенням пам'яті. Щоб цього уникнути, потрібно ввести в свій щоденний раціон більше зеленої цибулі, кисломолочних продуктів, качиної печінки і ліверної ковбаси.

До речі, вітамін В12 спільно з вітаміном В1 може дати чудовий ефект.

Щоб стійко перетерпіти короткі похмурі дні

Не секрет, що повноцінно вітамін D виробляється тільки під впливом сонячних променів. Де вже взяти його взимку, коли не тільки сонця, ясного дня рідко коли дочекаєшся? Однак без цього вітаміну наш організм не здатний засвоювати кальцій, що веде до крихкості кісток, ламкості волосся та нігтів.

У надлишку вітамін D міститься в продуктах, які навряд чи хто стане їсти щодня - печінка тріски або скумбрії. Тому розумно в зимовий період вживати полівітаміни, до складу яких входить і вітамін D. Однак слід дотримуватися необхідного дозування, про яку вам повідомить будьякий терапевт. Самодіяльність в дозуванні вітаміну D чревата проблемами з тиском, нирками, загальним станом організму (нудота, слабкість, втрата апетиту).

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства