Зимові травми у дітей

5,1 т.
Зимові травми у дітей

Удари, вивихи, розтягнення і переломи рук і ніг - найпоширеніші зимові травми у дітей. Навіть найлегша з них вимагає серйозного до себе ставлення. Адже, крім відразу помітних синців і саден, можуть виявитися і більш небезпечні внутрішні пошкодження.

Найчастіша причина дитячих травм взимку - падіння. Малюки, у яких ще погано розвинена координація рухів, можуть шльопнутися і на слизькій через ожеледицю доріжці, і впасти з санок або снігокатів, катаючись з гірки. На щастя, в більшості випадків подібні випадки обходяться без серйозних наслідків. Адже кістки і зв'язки у крихіток містять багато води і органічних сполук, завдяки чому вони більш гнучкі та еластичні, ніж у дорослих. До того ж маленький зріст і невелика вага карапуза укупі з пристойним шаром підшкірного жиру зменшують силу удару при падінні і пом'якшують його. З цієї причини найчастіше у малюків бувають удари, розтягування і вивихи кінцівок; переломи зустрічаються набагато рідше і відбуваються без зміщення уламків кістки. Відкриті ж переломи бувають дуже рідко.

Видео дня

Холод в допомогу

Найчастіша травма взимку - забій, тобто пошкодження м'яких тканин від удару або при падінні без порушення цілісності шкірних покривів. Здавалося б, пошкодження дуже легке, проходить начебто само собою, тим не менш залишати його без уваги не варто. У момент удару на шкірі з'являється бузкова пляма - синець. Відбувається це тому, що стінки кровоносних судин не витримують і лопаються, але кров залишається під шкірою. Як правило, на виступаючих частинах тіла, наприклад на стегнах, синці виходять великими (вони називаються гематомами). На місці удару може також з'явитися набряк. При дотику до нього малюк відчує біль. Якщо дитина без проблем може рухати забитою рукою або ногою, значить, зв'язки, суглоби і кістки цілі. Прикладіть до синців на 15-20 хвилин крижаний компрес - лід або «сніжок», загорнутий в чисту серветку або чисту носову хустку. Можна також забите місце підставити під струмінь холодної води. Подібний захід зменшить біль і запалення. Якщо цього не відбудеться, витримайте невелику паузу і прикладіть холодний компрес знову. Врахуйте: холод допомагає тільки протягом перших 48 годин після отримання травми.

Пізніше, навпаки, треба вдатися до допомоги тепла. На місце забиття рекомендується нанести розігріваючу і знеболюючу мазь (наприклад, «Фастум-гель»). Врахуйте, що подібні мазі заборонено наносити на відкриту рану. Набряк також ні в якому разі не можна розтирати або масажувати. Такі дії можуть призвести до закупорки вени згустком крові. Коли біль пройде, щоб синяк швидше розсмоктався, намалюйте на ньому йодну сіточку. Про поліпшення просигналізує колір гематоми: з лілової вона стане зеленуватою, а потім жовтою. Зазвичай на це потрібно кілька днів.

Коли під забитим місцем, наприклад на гомілці, знаходиться кістка, разом з синцем з'являється шишка. Якщо малюк скаржиться на сильний біль, покажіть його хірургу, щоб виключити перелом. Якщо великого занепокоєння шишка не доставляє, поступіть з нею так само, як з синцями. Припухлість спаде через 2-3 дні, синяк ж на її місці буде красуватися набагато довше.

Потягнулися - розтягнулися

Ще одна «популярна» у малюків травма - розтягнення. Цим терміном позначається пошкодження суглобових зв'язок, що утримують кістки в суглобах. Діти віком до 3 років часто отримують розтягнення зв'язок гомілковостопного суглоба, коли при незручному русі стопа підвертається всередину. Спочатку малюк почуває гострий біль, яка поступово вщухає. Потім на зовнішній поверхні пошкодженого суглоба з'являється припухлість, болюча на дотик, іноді в цьому місці шкіра набуває синюшного відтінку. Рухати ушкодженою кінцівкою можна, але рух заподіює страждання.

Як правило, розтягнення лікується в домашніх умовах. Щоб знерухомити суглоб і уникнути розриву сухожилля, на пошкоджене місце накладають фіксуючу пов'язку, що давить. Зняти набряк допоможе холодний компрес. Після надання першої допомоги бажано показати дитину хірургу або травматологу, адже часом разом з розтягуванням відбувається вивих. Якщо після лікарського огляду діагноз «розтягнення» підтвердиться, доктор порекомендує зігріваючі мазі та гелі.

На одужання може знадобитися 1-2 тижні. Головне в цей час - поберегти пошкоджену кінцівку і дати їй можливість відновитися.

Тримай мене, соломинка

Хоча кістки і суглоби у маленьких дітей більш гнучкі, ніж у дорослих, у крихіток не так уже й рідко трапляються і вивихи. Таким терміном позначається зміщення двох кісток в суглобі, коли вони більше не стикаються одна з одною. Найчастіша травма з розряду вивихів у дітей 2-3 років - підвивих голівки променевої кістки в ліктьовому суглобі.

Уявіть собі ідилічну картинку: крихітка крокує поруч з мамою, міцно тримаючись за її руку. І раптом, послизнувшись, починає падати. Щоб його підтримати, мама різко смикає руку карапуза вгору. В результаті суглоб зміщується. Виною тому - м'які і нетреновані хрящі, слабкі м'язи і звичайнісінька розслабленість під час прогулянки. Зазвичай крик від раптового болю дорослі приписують падінню і сильному забитті. У цьому неправильному «діагнозі» криється ще одна небезпека. Малюк часто не може пояснити, що у нього болить не коліно, а плече. Так що батьки повинні після такого інциденту оглянути дитину. Якщо рука повисла вздовж тіла і повернена до нього зовнішньою стороною долоні, значить, стався підвивих голівки променевої кістки. Не змінюючи положення руки, зафіксуйте її, прибинтуйте до тулуба. Відразу ж відвезіть дитину в травмпункт або лікарню. Вправити пошкоджену кістку може тільки хірург.

Повторювана травма одного і того ж суглоба може привести до так званого звичного вивиху. При подібному стані травму провокує навіть невелике навантаження. Щоб уникнути цього, рекомендується використовувати спеціальні «повідці» -шлейкі. Вони охоплюють обидві руки через пахви і мають на спині коротку ручку.

Вивихи плеча, кісток гомілки, стегна або щиколотки зустрічаються у малюків набагато рідше. Ознаки ушкодження: припухлість і біль у місці суглоба, кінцівка займає неприродне положення.

У будь-якому випадку при найменшій підозрі на вивих відразу викликайте «швидку» або вирушайте в травмпункт. Не намагайтеся перевіряти ушкоджений суглоб і вже тим більше самостійно його вправляти. До приїзду бригади лікарів, щоб зменшити припухлість, на 5 хвилин накладіть на це місце крижаний компрес. Незалежно від того, що дитина пошкодила - руку або ногу, травмовану кінцівку треба зафіксувати. Руку - косиночною пов'язкою, кісточку або коліно - шиною. При вивиху стегна покладіть дитину на здоровий бік і не давайте їй рухатися.

Де зламалося?

Ожеледь може стати причиною і самої серйозної травми кінцівок - перелому. Так називається порушення цілісності кістки в результаті прямого удару або падіння. Вік дитини впливає не тільки на ймовірність перелому, але й на те, в якому саме місці він відбувається. У дітей до 3 років, наприклад, найслабше місце - стегнові кістки. Якщо старші діти падають на виставлену руку, у малюка першим торкається землі або льоду саме стегно. Карапузи, котрі стали на лижі або ковзани, при несприятливому збігу обставин можуть зламати гомілку, кісточку або руку. Фокус в тому, що черевик фіксує стопу, а при падінні тулуб часто розгортається. Через це утворюється косий або гвинтоподібний перелом гомілки або щиколотки. Якщо малюк падає на пряму руку, виставлену долонею вниз, відбувається перелом кісток передпліччя. Досить часто трапляються також переломи пальця і ключиці.

Підступність дитячих переломів кінцівок в тому, що їх ознаки можуть бути неочевидними і лікар може помилитися. Чим молодша крихітка, тим складніше буває поставити правильний діагноз. Адже навіть зламавши стегно, малюк іноді може ходити, а, зламавши руку, може нею рухати. Справа в тому, що накістниця (оболонка, що покриває кістку зовні) ще м'яка, еластична і щільна. Тому нерідко переломи кісток відбуваються по типу «зеленої гілки». Зовні це виглядає так, ніби кістку зігнули і надломили. Кісткові уламки при такому сценарії зсуваються незначно, кістка ламається тільки з одного боку, з іншого боку кісткові фрагменти утримує товсте окістя. Такий перелом називається закритим і виявляється він тільки на рентгені. Головний симптом - кінцівка опухла і деформувалася, при найменшому русі дитина відчуває сильний біль. Перелом ключиці повністю паралізує рух тієї руки, з боку якої травмована кістка. Найчастіше дитина буває збуджена, голосно плаче.

При найменшій підозрі на перелом терміново викликайте «Швидку допомогу» або негайно доставляйте малюка в травмпункт. Ставити діагноз і лікувати потерпілого повинен тільки лікар-травматолог, тому що у дітей лінія перелому може пройти по зонах росту кісткової тканини, які розташовані по краях кістки. Це може перешкодити кістці надалі нормально розвиватися.

Завдання батьків - зафіксувати ушкоджену зону і зверху прикласти холодний компрес. Якщо малюк пошкодив ногу, укладіть його і обережно підкладіть під неї, намагаючись не рухати кінцівку, валик або згорнутий одяг.

Якщо зламана кістка вийшла назовні і рана кровоточить, тобто стався відкритий перелом, завдання дорослих - якомога швидше зупинити кровотечу. Для цього потрібно розрізати одяг або взуття над раною і накрити рану стерильними марлевими серветками або просто чистою тканиною. Потім слід забинтувати постраждалу ділянку, але не туго, щоб ще більше не пошкодити кістку. У травмпункті або лікарні дитині обов'язково зроблять рентген - це стандартний метод діагностики при підозрі на перелом. Знімок допоможе точно встановити вид перелому і положення уламків кістки. Залежно від цього доктор визначить тактику лікування. У більшості випадків на місце перелому накладають гіпс.

Тактика лікування

У більшості випадків перелом лікують консервативним способом, накладаючи на це місце гіпс. Але в складних випадках лікарі можуть вдатися і до операції.

Так як у дітей кістки досить швидко зростаються, найчастіше на місце перелому накладається гіпсовий лонгет - пов'язка, що охоплює не всю окружність кістки, а лише її частину. Як правило, при переломі без зміщення кісток госпіталізація не потрібна, малюк залишається вдома. Якщо все йде за планом, відвідувати травматолога в травмпункті за місцем проживання доведеться 1 раз в 5-7 днів.

Коли при переломі уламки кісток зміщуються, хірург їх вправляє (це називається репозицією). Подібна маніпуляція триває всього кілька хвилин, але може зажадати операції під загальним наркозом. Після неї малюка на кілька днів залишать у стаціонарі під наглядом лікаря. Після виписки з лікарні дитина, поки все не зростеться, знову-таки буде відвідувати травматолога.

У деяких випадках, щоб запобігти вторинному зміщенню кісток, їх фіксують спицями, поверх яких накладають гіпсову пов'язку, або іншими металоконструкціями (наприклад, апаратом зовнішньої фіксації) і пластинами. Це так званий метод остеосинтезу. Через 3-5 днів після операції малюка виписують додому під нагляд фахівця в травмпункті за місцем проживання.

Поки йде розробка кінцівки, по можливості обмежте ігри з однолітками. Травмовану руку, щоб уникнути неприємностей, після зняття гіпсу ще на 7-10 днів краще залишити на підтримуючій косиночній пов'язці.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства