Чи можна ягоди годуючим мамам?

19,5 т.
Чи можна ягоди годуючим мамам?

Чи можна ягоди годуючим мамам? Про особливості харчування годуючих жінок вже було написано досить багато інформації, часом дані дуже суперечливі і незрозумілі. Якщо проаналізувати більшість рекомендацій, особливо старшого покоління, тоді в більшості своїй харчування годуючої видається багатьом жінкам дуже суворою дієтою з досить великим списком обмежень.

Особливо багато заборон і обмежень стосується лісових і садових ягід, а годувальницям теж так хочеться побалувати себе смачненьким і стиглими ягідками прямо з грядки - особливо полуничкою, малинкою і черешенькою. То чи можна їсти ягоди годуючим матусям, скільки можна і які ягоди допустимо собі дозволити?

Розберемося, що відноситься до ягід

Багато хто з батьків зазвичай точно не знають, що з дарів природи точно відноситься до ягід, так як не завжди їх розмір і колір - точна ознака для віднесення плодів до ягідної категорії. Давайте розберемося, що ж називати ягодами і визначимося, чи можна їх їсти мамі, яка годує малюка грудьми. Ягоди широко поширені в нашій місцевості, вони можуть бути культурними, вирощеними на присадибних ділянках, або дико зростаючими, але споживаними. Ягоди можна використовувати як свіжими, так і замороженими, висушеними, консервованими.

Видео дня

Характерна особливість практично всіх ягід - це соковита і ніжна м'якоть плодів, в якій є одне або кілька насіннячок, розташованих на поверхні шкірки або в товщі м'якоті плоду. Іноді в селекційно, штучно виведених ягодах насіння можуть бути відсутні.

За особливостями їх будови або формування ягід їх розділяють:

- Справжні ягоди (смородина, виноград, чорниця, агрус, брусниця, хурма, обліпиха та журавлина), тобто у такого плоду є шкірка, м'якоть соковита, а кісточки зазвичай без твердої оболонки і вони розташовані всередині м'якоті. - Складні ягоди (ожина, малина, костяниця, морошка), це конгломерат, освіта з численних зрощених плодів, покритих шкіркою, усередині яких насінини, ягоди мають форму конуса чи циліндра. - Помилкова ягода (полуниця, кавун, суниця). Вони мають соковиту м'якоть, а саме насіння розташоване в товщі ягоди або на її поверхні.

Чим корисні ягоди для годуючої мами

Ягоди, безумовно, дають жінці, в тому числі і годуючій, насолоду смаком і повноцінне насичення через прості вуглеводи, що містяться в плодах. Але крім смаку, який не залишить байдужим практично нікого, ягоди ще й корисні - так як в ягодах існує маса корисних для здоров'я речовин - вітаміни, особливо так необхідний вітамін С (аскорбінова кислота), вітамін К, вітаміни групи В і фолацин. Крім того, в ягодах багато мінеральних речовин, так необхідних жіночому організму в період підвищених витрат.

У ягодах мало калорій, що не дає їм зіпсувати фігуру годувальниці. При цьому багато соковитої м'якоті і містяться кісточки, що регулюють травлення. Ягоди - відмінні регулятори травлення, особливо це важливо при схильності годуючих жінок до запору. Вони відмінні лікарі, і допомагають при багатьох хворобах, підвищують імунітет, а також очищають організм від шлаків і токсинів. Особливо корисні в цьому відношенні обліпиха, малина, смородина або журавлина.

Але чи можна ягоди годуючим?

Всупереч стійкій думці про високу алергенність ягід через їх яскраве забарвлення, це твердження абсолютно не відповідає дійсності. Більшість ягід володіють низьким алергенним потенціалом і їх споживання цілком припустимо в харчуванні годуючих жінок.

Самі основні правила при вживанні ягід:

- Потрібно їсти ягоди строго по сезону, не поспішаючи їсти занадто ранні ягоди - в них може бути завищена кількість нітратів, - Не потрібно занадто зловживати, особливо якщо ви давно не їли свіжих ягід, - Їсти ягоди важливо потроху, відстежуючи реакцію малюка на новий продукт, - Починати введення ягід в харчування потрібно з самих гіпоаллерганних ягід білого або жовтого, зеленого кольору, поступово збільшуючи кількість з’їдених ягід, - Дотримуватися методів елементарної гігієни (ретельно промивати ягоди, і в ідеалі - обшпарювати їх окропом).

Зазвичай дотримання цих простих правил дозволяє спокійно вживати ягоди годуючою матір'ю без будь-якої шкоди для малюка і виникнення у нього якої б то не було реакції.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства