ЦІКАВА МАТЕМАТИКА ДЛЯ МАЛЮКІВ: Знайомство з формою предметів

7,3 т.
ЦІКАВА МАТЕМАТИКА ДЛЯ МАЛЮКІВ: Знайомство з формою предметів

В молодшому дошкільному віці необхідно розпочати знайомство малюків з деякими геометричними фігурами: квадратом, кругом, закріпити знання про кулю та куб.

На початковому етапі в спеціальних заняттях немає потреби. Малюку легше засвоїти знання під час побутових та ігрових моментів, в процесі спілкування з дорослими.

Наприклад, мама починає мити посуд на кухні. На допомогу їй поспішає малюк. Не варто відганяти його, нехай він допомагає. При цьому можна показати йому округле дно чашки, тарілки. Нехай він пальцем обведе дно, а мама пояснить, що це ї є круг. Дитина повинна повторити це слово: «круг». Далі потрібно запитати малюка, що ще кругле він бачить у кімнаті (кругла таця, кругла кришка від каструлі тощо). Дітей легко зацікавити таким ігровим прийомом: хто більше побачить і назве круглих предметів. У «змаганнях» можуть приймати участь усі члени сім’ї: і тато, і мама, і малюк, і навіть дідусі з бабусями. Дитина з радістю шукатиме і знаходитиме і круглу мозаїку, і контур дзиґи. В змаганні обов’язково повинен перемогти малюк.

Видео дня

Через деякий час дитина вільно, самостійно, без підказок і допомоги дорослих буде виділяти предмети круглої форми. А навіть якщо й помилиться, дорослий завжди зможе прийти на допомогу.

Вдягаючи дитину на прогулянку, мама кладе йому в кишеню носовичок. А якої він форми? Це – квадрат. Закріпіть нове слово: квадрат. Відшукайте ще предмети квадратної форми. Не забудьте «дослідити» ці предмети пальчиком руки, відчути сторони, кути. Порівняйте квадрат з кругом.

Побачивши якийсь предмет, запропонуйте дитині визначити його форму. «Якої форми цей дорожній знак? На яку фігуру схоже простирадло?» І ось уже малюк безпомилково називає круг і квадрат.

Серед улюблених іграшок у дитини, звісно, є і кубики, і м’ячі. Під час ігор з ними не забувайте називати їх форму. Це – куля, а це – куб. Куля – кругла, її можна котити. У куба є сторони і кути, він не котиться. Також варто звернути увагу дитини на те, що круг – це площинна фігура, а куля – об’ємна. Круг можна намалювати, а кулю – зліпити з пластиліну.

З метою закріплення знань про геометричні фігури можна організувати з дитиною такі ігри: «Знайди таку ж фігуру» (дитина знаходить таку ж фігуру, як у тата чи мами), «Геометричне доміно», «Викладання орнаменту» тощо.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства