Святкове меню: день народження дитини

Що приготувати на день народження дитини? Це питання задають собі всі батьки щороку. Багато хто навіть надає цьому більше значення, ніж решті частини свята, а даремно! Насправді, організувати дитячий стіл не складно, потрібно тільки врахувати деякі моменти і порадитися з батьками запрошених дітей. Що і як можна зробити?
Для початку
Продумуючи меню для дитячого столу, потрібно розуміти, що їжа для малюків повинна відрізнятися від того, що зазвичай готують для дорослого свята. Насамперед їжа повинна радувати око і бути корисною.
Також: - не варто використовувати екзотичні продукти. - блюда не повинні бути гострими, жирними, занадто солоними або солодкими, копченості. - інгредієнти повинні бути звичними для дітей даного віку. - варто уникати продуктів, які прийнято вважати алергенами. Або дізнайтеся заздалегідь у всіх батьків, чи немає алергії у запрошених дітлахів на будь-які продукти. - НЕ подавайте на стіл їжу з кісточками або щільною шкіркою для дітей молодшого віку (виноград, риба, ягоди та ін.) - відмовтеся від шкідливих газованих або з фарбниками напоїв. - зовсім відмовтеся від шкідливих соусів (кетчуп, майонез, гірчиця та ін.)
Оформлення
Зовнішній вигляд святкового столу також важливий, як і декор простору. Правда не обов'язково намагатися втілити складні ідеї, досить використовувати яскраві кольори.
Так, для дитячого застілля може знадобитися:
- скатертина - серветки - трубочки (можуть бути прикрашені мішурою та ін.) - пластикові стакани - столові прилади - тарілки (краще використовувати паперові) - палички для канапе - посуд для розміщення страв на столі - фондю - фартухи
Легкий перекус
Шведський стіл для дитячого свята буде хорошим варіантом, особливо для першої половини заходу. Все залежить від того, чи плануєте ви подавати на стіл гарячі страви або тільки закуски і десерт. Що стосується закусок, то вони повинні бути у вигляді маленьких порцій, які було б легко брати і їсти в перервах між іграми.
Наприклад:
Бутерброди. Навіть самі звичайні бутерброди можна подати в оригінальному вигляді. Для цього достатньо вирізати з усіх його складових інгредієнтів фігурки, за допомогою формочок для печива. А потім потрібно тільки скласти і проткнути паличкою для канапе або дерев'яними шпажками. Продукти, які можна використовувати: хліб (можна заздалегідь його трохи підсушити, але щоб не було дуже твердої скоринки), огірки, варене м'ясо, сир, помідори, зелений салат, яйце, солодкий перець, сир із зеленню, картопля, морква, буряк.
Фрукти. Їх, як і бутерброди, можна подати на паличках для канапе. Є два варіанти: або просто насадити шматочки фруктів або попередньо вирізати з них фігурки. Фрукти на паличках можна просто розкласти на тарілочці, утворивши коло, або встромивши їх у шматочок кавуна, дині, груші та ін. Так, з основи у вигляді груші можна зробити фруктового їжачка. Достатньо лише очистити «мордочку» (де гострий кінець) від шкірки, вставити гвоздику замість очей, а замість носа чорний виноград. Туди, де шкірка не очищена, увіткнути канапе з фруктів (це будуть голочки). Також можна розкласти їх в різнокольорові пластикові стаканчики (або паперові).
Більш складний варіант-фігурка з фруктів складена на тарілці. Буде не складно зробити красивого метелика, наприклад. Правда, в цьому випадку, дітям буде складніше це їсти.
Салат. Для зручності салати краще розкласти в їстівні кошички, які можна зробити самим з тіста або купити в будь-якому супермаркеті.
Ще, замість тарталеток можна використовувати огірки. Треба взяти великий огірок, розрізати його уздовж на дві частини, а потім вичистити м'якоть. Викладіть в нього салат. А зверху, щоб перетворити все це в корабель, необхідно застромити паличку, на якій, як вітрила, буде насаджений той самий огірок. Для цього треба нарізати огірок тонкими довгими пластинками і насадити його з двох країв на шпажку. Як і фрукти, салат можна подавати в прозорих склянках, виклавши їх шарами, так буде ефектніше. Інгредієнти, які можна використовувати: огірок, сметана, м'ясо, картопля, салат, зелень, яйця, помідори, кукурудза, зелений горошок, боби, рис, солодкий перець, буряк, морква, сир, креветки.
Теплі страви
Якщо ви все ж вирішили нагодувати маленьких гостей теплою їжею, то її також можна подавати, як і закуски, без столових приладів.
Пиріжки. Всі діти люблять пиріжки, особливо з листкового тіста. Вони досить легко готуються, та до того ж ще й ситні. Їх можна зліпити у вигляді фігурок або тварин, використовуючи спеціальні форми для печива. Тільки для дітей потрібно робити пиріжки меншого розміру, ніж для дорослих. Що можна в них покласти: сир, м'ясо, картоплю, яйця, цибулю, солоний сир із зеленню, капусту.
Кошики. Тарталетки з тіста ідеально підходять, як для подачі холодних закусок, так і для гарячих. Теплі страви найкраще готувати одночасно разом з кошичком. Для цього краще взяти форми для кексів, розкласти в них круглятко розкачаного тіста і вкласти туди бажані для вас продукти. Інгредієнти, які можна покласти: картопля, помідори, м'ясо, креветки, кабачок, кукурудза, боби, сир, цибуля, солодкий перець, яйця.
Піца. Вдалим блюдом для дитячого свята буде міні-піца, яку діти також можуть приготувати самі, в рамках свята та конкурсу. Для цього не обов'язково робити самими тісто, можна купити готове і вирізати з нього кола за допомогою чашки. Також з продуктів можна викласти забавні пики на кожній з них і запекти. Інгредієнти, які можна покласти в піцу: м'ясо, помідори, гриби, сир, солодкий перець, боби, кукурудза, зелений горошок.
Шашлик. Це умовна назва шматочків м'яса, які вже після приготування (на пару, запечене, обсмажене) необхідно насадити на маленьку дерев'яну шпажку. Також можна зробити їх з овочами. Інгредієнти: м'ясо, помідори, огірки, кабачок, цукіні.
"Піца" з макаронів. Якщо ви хочете чогось оригінального, то пропонуємо приготувати піцу з макаронів, у вигляді «гнізд». Спочатку необхідно їх акуратно відварити, щоб вони зберегли форму. Потім необхідно викласти їх на деко, покласти зверху інгредієнти (овочі, м'ясо та ін.), А зверху посипте натертим сиром. Можна також залити яйцем, тоді таке «гніздо» краще збереже форму.
Млинці. Страва, яку можна подавати не тільки зі сметаною, варенням або медом, але і начинкою. Для малюків краще подавати їх у вигляді мішечків, в які можна покласти м'ясо, овочі, сир та ін.
Фігурки. З рису або гречки можна зробити забавні фігурки тварин. У цьому також можуть взяти участь м'ясо (маленькі тефтелі) і овочі. Так можна виліпити фігурки тварин або зобразити цілу картину. Однак, в такому випадку, доведеться готувати їстівне зображення на кожній тарілці, для кожного малюка окремо.
А компот?
Жодне свято не обходиться без напоїв. Питання тільки в тому, щоб такого цікавого і корисного подати до столу. Для дітей молодшого віку краще запастися маленькими пакетованими соками. Для діток старших можна зробити мікс зі свіжовичавленого соку. А також зробити домашній лимонад або компот, подавши їх в красивому графині або склянках. Якщо ви переживаєте за те, що діти можуть пролити напій, то купіть спеціальні пластикові прозорі склянки з округлою кришечкою, куди вставляється трубочка. Їх можна розмалювати або наліпити на них наліпки.
Молочні коктейлі з фруктами користуються не меншою популярністю на дитячих днях народженнях, ніж соки. А ось кисіль, можливо, і вийшов з моди, але також буде доречний, хоча не всім він може припадати до смаку. До десерту краще подавати теплий чай, а не холодні напої. Багато хто також віддасть перевагу теплому какао з молоком.
Солодкий момент
Там, де діти, завжди море солодощів. Особливо це стосується дитячих урочистостей. Крім іменинного торта, на таких заходах завжди є інші ласощі. Оскільки покупні солодощі не відрізняються корисними властивостями, пропонуємо вам приготувати їх самим. Головне, щоб вони були смачними і красивими.
Саморобні «цукерки». Необхідно розм'якшити плитку гіркого шоколаду на водяній бані, а потім змішати його з горішками, сухофруктами і 1/3 банки згущеного молока, ще необхідно додати невеликий шматочок вершкового масла. Потім вилийте масу в невелику форму і помістіть на 10 хвилин у холодильник, а потім на годину в морозилку. Після, треба тільки порізати на шматочки і можна подавати на стіл.
Морозиво. Цей десерт оцінять всі діти. Однак можна не брати безпосередньо саме морозиво, а взяти морожений йогурт. Він буде набагато корисніше, і за смаком особливо не відрізняється. Щоб кожен гість зміг зробити для себе свій варіант десерту, необхідно купити вафельні ріжки та стаканчики, або просто креманки. А також розкласти в різні чашки або декоративні банки «наповнювачі», які потім всі будуть додавати в свою чашку з морозивом. Це може бути: печиво, шоколад, коксова стружка, шматочки фруктів, мармелад, горіхи, ягоди. В іншому варіанті, можна просто викласти в кожен стаканчик шари з йогурту, фруктів, печива, пластівців, мармеладу і шоколаду.
Мус-желе. Цей десерт обов'язково сподобається дітям. Він досить легкий і корисний. Його можна зробити з різними слоями. Наприклад: Закип'ятіть 200 мл молока, перелийте в глибоку чашку, додайте туди 1 ст.л. цукрової пудри і 2 ст.л. швидкорозчинного желатину. Потім необхідно все збити до утворення піни. Візьміть банан і потріть його на тертці. Молоко розлийте на дві чашки. В одну з них додайте банан і збийте. У другу покладіть полуницю і збийте. Візьміть 2 піали і до середини залийте бананову і полуничну масу в різні піали. Поставте в холодильник на 30 хвилин, щоб желе застигло. Після, вийміть креманки з холодильника і долийте половину,яка залишилась. Тільки зверху треба заливати шари іншого смаку і кольору. І знову помістіть в холодильник. Коли желе застигне, то можна його прикрасити ягідками, збитими вершками та ін.
Печиво. Всі діти люблять печиво, та й готувати його одне задоволення. Досить зробити тісто, розкачати його, вирізати з нього фігурки і запекти. А після, розтопити шоколад на водяній бані і занурити туди печиво. За допомогою дорослих, діти зможуть зробити собі десерт самі, під час свята. Для приготування печива знадобитися: 250 г борошна, по 100 г цукру і вершкового масла, 10 г розпушувача для тіста, 3-4 ст.л. теплої води, щіпка солі. Викладіть розм'якшене масло і цукор в миску, підлийте теплу воду (3-4 ложки для замісу м'якого тіста). Потім все перемішайте і на 10 хв залиште, накривши його рушником. З тіста сформуйте смужку млинець і виріжте з нього фігурки за допомогою формочок. Укласти на застелене пергаментом деко (можна трохи змастити соняшниковою олією), залиште на 10-15 хв у розігрітій до 180 градусів духовці, до зарум'янення.
"Шоколадне свято". Багато дітей люблять шоколад. Тому, якщо з батьків ніхто не проти, можна зробити шоколадне свято. Для цього знадобитися шоколадний фонтан. Але, якщо ваш бюджет не передбачає таких витрат, тоді просто поставте на стіл фондю. Завдяки цьому винаходу людства, шоколад протягом усієї урочистості можна буде зберігати рідким і теплим. Плюс, радимо вам також розставити обсипання, яким діти зможуть посипати свій шоколадний десерт. Що можна занурити в шоколад: ківі, банани, яблука, груші, ананаси, зефір, печиво і т.д. Що може служити обсипкою: повітряні пластівці, подрібнене печиво, кондитерські прикраси-обсипання.
Вафлі. Якщо у вас вдома є вафельница, то ви можете не "ламати голову" з десертом для дитячого дня народження. Вафлі домашнього виробництва виходять завжди смачніше, ніж покупні. Вам треба тільки приготувати тісто і розставити піали з йогуртом, шоколадом, згущеним молоком, солодким сиром або варенням, щоб намазувати їх на вафлі. Тісто для вафель: Візьміть 5 шт яєць, 1 склянка цукру, 200г вершкового масла і 1 склянку борошна. Збийте яйця з цукром. Розтопити масло, а потім змішайте його з яєчною сумішшю і борошном, перемішайте. У вас вийшло тісто для приготування вафель в вафельниці.