Чому діти обзиваються?

10,4 т.
Чому діти обзиваються?

Учні молодших класів кажуть, що основна причина їх поганого ставлення до однокласника полягає в тому, що він обзивається. Психологи вважають, що це явище є випробуванням власного «Я» на психологічну міцність. Педагоги називають такі дії дітей неминучістю, яка з'являється в процесі згуртування дитячого колективу. А як чинити дитині, якщо його обзивають або дають йому прізвисько? Чому діти обзиваються? Психологи називають основні причини того, чому діти обзивають один одного.

1. Прояв агресії. Дитина свідомо хоче розлютити або образити однолітка.

2. Бажання звернути на себе увагу оточуючих або того, кого він обзиває. При цьому обзивання може бути: грою - коли той, хто обзиває, не хоче когось ображати, а просто бавиться; провокацією - коли той, хто обзивається, провокує когось на активні дії; жартом - коли головна мета - повеселити оточуючих, а не образа; самоствердженням - бажанням виділитися за рахунок приниження когось, утвердитися на лідерській позиції.

Видео дня

3. Помста того, хто обзивається за приниження чи образу чи із заздрості, особливо, якщо у нього немає можливості помститися фізично.

4. Не зі зла, а від звички. Можливо, вдома це прийнято.

5. Образливі призвіська можуть бути пов'язані із зовнішністю. Іноді дитина починає комплексувати через особливості своєї зовнішності - довгого носа, носіння окулярів, зайвої ваги та інших. Впевненість у собі дитини стає ще менше, якщо однолітки травмують його словами, пов'язаними з його зовнішніми особливостями: «очкарик», «жирний» та інші. Допомогти в такій ситуації може доросла людина, думкою якого дорожить дитина. Сказана мимохідь фраза, комплімент дитині, може не лише допомогти йому змиритися, але й підняти самооцінку. «Ти така пампушка, подивитися приємно», - або: «Тобі йде оправа твоїх очок, ти такий в них серйозний», - подібні фрази можуть змінити багато чого в зарозумілості дитини. Особливо слід звертати увагу на дітей, що мають грубі дефекти зовнішності. Кульгавість або косоокість може зіпсувати дитині все життя, якщо не припиняти знущання однолітків з цього приводу.

Психологи вважають, що не потрібно огороджувати таку дитину від косих поглядів або цікавості оточуючих. Батькам потрібно навчити дитину правильно ставитися до свого недоліку. Необхідно, щоб дитина сприймала свою незвичність як частину свого «Я» і не робила з неї проблему. При цьому зовсім необов'язково нав'язливо розповідати казки про бридке каченя, краще навести приклади з життя про людей, що мають нестандартну зовнішність, про їх успіхи і досягнення.

Як протистояти дражнилкам. Педагог зобов'язаний припиняти випадки, коли діти обзивають один одного. Тут можуть застосовуватись будь-які методи, будь то індивідуальна бесіда або ціла класна година на цю тему. Розмовляємо не тільки з кривдниками, а й з постраждалими.

Відмінний спосіб боротьби з цим явищем - проведення гри «Асоціації». В ході гри діти в невеликих групах говорять один про одного, хто з чим або з ким асоціюється. Приклад асоціації можна взяти з часу року, назви квітів або тварин. Кожен, побувавши в ролі обговорюваного, може і сам пояснити свою асоціацію іншого. Самопізнання приносить позитивні плоди, зміцнює самовпевненість, допомагає усвідомити свою значимість.

Батьки так само можуть допомогти своїй дитині, пояснивши йому, яким способом потрібно реагувати на обзивання однолітків. Розглянемо кілька способів.

Не звертай увагу! Це зробити дуже важко, але результат виходить ефективний. Почувши кличку, зробити вигляд, що звуть не вас, відгукуйтеся тільки на своє ім'я.

Нестандартна реакція. Коли дитина обзиває іншого, він чекає реакцію образи або злості. Якщо ображений реагує спокійно і навіть погоджується, то ніякої агресії не виходить і в майбутньому обзивання припиняться.

Поясни! Якщо спокійно сказати, що ти мені робиш боляче або що мені прикро, то кривдник може і зрозуміти скривдженого. На агресора може справити враження навіть те, що інші можуть відмовитися від їхньої дружби через його дражнилки.

Не піддавайся на провокацію! Зустрічаються ситуації, коли діти спеціально влаштовують цькування, обзивають когось, хто реагує на їхні дії дуже бурхливо. А якщо просто змовчати або сказати, що я хочу відпочити від вас, то діти відстануть.

Не дозволяй маніпулювати собою! За допомогою обзивання одна дитина може змусити іншу зробити щось. Для цієї мети використовується прийом на «слабо». Назвавши «розмазнею» або «боягузом», діти штовхають на вчинення дії, яка порушує правила або загрожує безпеці. Ображений ставиться перед вибором - вчинити необхідний вчинок або втратити свій авторитет в очах однолітків. З цієї складної ситуації важко вийти гідно навіть дорослій людині. Обговорюючи з дитиною цю ситуацію, потрібно вчити його зважувати всі «за» і «проти». Дитина повинна зрозуміти, що для нього важливіше: самоповага або довести щось одноліткам.

Відповідай! У деяких ситуаціях можна відповісти дражнилкою на дражнилку. Не ставати жертвою, а відповідати кривднику його ж способом. Краще, якщо образа буде замінена на цікаву відмовку.

Застосовуй відмовки. Щоб не залишати образу без відповіді і не створити конфліктну ситуацію, можна вигукнути у відповідь на дражнилку відмовку, яка допомагає зберегти спокій і є захистом. Відмовки говоряться спокійним тоном, їх доброзичливість перетворює все на жарт.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства