Гіпертонус у новонароджених

8,9 т.
Гіпертонус у новонароджених

Новонароджені малюки викликають захоплення і розчулення. Маленькі й беззахисні дітки дуже потребують турботи і уваги дорослих. Годування, прогулянка, ігри, пісеньки, повзунки, плач і забавні кривляння - так проходить день за днем ??у батьків і їхньої дитини. Але за всією цією важливою і потрібною суєтою головне не втратити пильності по відношенню до поведінки дитини, адже воно може вказувати на якісь можливі проблеми зі здоров'ям, які потрібно терміново усунути.

Про гіпертонус у новонароджених

У багатьох новонароджених малюків виявляється гіпертонус. Це захворювання м'язового тонусу, що виникає при перенапруженні м'язів дитини. Одним словом, підвищена напруга. Новонароджена дитина при цьому може притискати одну ручку до тіла і в такому положенні засипати, при спробі відсторонити ручку від тіла малюк прокидається і починає чинити опір і плакати. Гіпертонус у грудничка трохи старшого проявляється в посмикуванні підборіддя при плачі, закиданні голови назад під час сну, постійному стисканні кулачків.

Видео дня

Одним з найдієвіших способів перевірити дитину на гіпертонус є спосіб «ципочки». Немовля підхоплюють за пахви і тримають на висоті, у малюка спрацьовує природний рефлекс перебирати ніжками (ніби крокувати). Суть така: якщо грудничок намагається поставити ніжку на всю сходинку - це нормально, якщо малюк ставить ніжку навшпиньки - то гіпертонус у грудничка в наявності. Про можливість захворювання говорить неспокійний сон малюка, постійний плач і роздратування на найменші звуки і світло. При виявленні перерахованих ознак необхідно відразу звертатися до лікаря-педіатра. І ніякого самолікування!

Боротьба з гіпертонусом у дитини

Звернути увагу на можливі ознаки захворювання потрібно вже з дитинства, так як гіпертонус у грудничка до одного року можна вилікувати набагато легше, ніж після року. Боротися із захворюванням можна ефективно і без медикаментозного втручання. Це легкий дитячий масаж для немовлят, ванночки, аромотерапія, спеціальна лікувальна фізкультура, а головне - спокійний голос, ніжність і ніякого шуму у вигляді телевізора і різкої і гучної музики. Більшість фахівців радять, щоб дані лікувальні процедури здійснювала мама, так як лікаря малюк може злякатися, що викличе напругу. А мамині руки знайомі йому з народження, дотик рідних рук тільки заспокоять малюка, і він не відчує дискомфорту. При більш складних випадках гіпертонусу лікарі рекомендують медикаментозне лікування. Але якщо почати лікування без зволікання, то масаж і ванночки допоможуть повністю побороти захворювання.

Про головне

Головне, пам'ятати, що потрібно для новонародженого - так це турбота, ласкавий батьківський голос, ніжність материнських рук. Адже давно доведено, що якщо малюка з народження ніжно погладжувати всього по кілька годин на день, тихенько наспівувати і частіше притискати до себе, то його нервова система буде міцною, що не буде м'язового перенапруження, і сама дитина буде спокійною. Ці моменти відіб'ються на дитині і через багато років, його психіка буде більш стійка до будь-яких емоційних переживань, вона буде добрішою і буде більше посміхатися.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства