Удар в серце: популярні здорові продукти визнали небезпечним
Як відомо, ризик серцевих захворювань зростає в рази, якщо щоденний раціон містить занадто багато жирів. Тому медики завжди рекомендують контролювати споживання цієї складової.
Однак нещодавно вчені з'ясували, що ще більше шкоди серцево-судинній системі завдають знежирені продукти, повідомляє MedicalNewsToday. При цьому дослідники розповіли і як звернути негативний вплив.
Читайте: Вчені знайшли простий секрет здорового серця
Медики розділили 10 здорових чоловіків, які регулярно тренувалися і мали здорові показники рівня холестерину і ліпідів у крові, на дві групи.
Першу групу годували дуже жирними молочними коктейлями. Учасникам другої групи давали їжу з низьким вмістом жиру.
Через 4 години після їжі дослідники провели біохімічні тести учасників, зосередивши увагу на еритроцитах (клітини, які переносять кисень через нашу кров).
Вони грають роль в розвитку серцево-судинних захворювань, оскільки несуть холестерин і окис азоту через серцево-судинну систему. Обидві речовини, які впливають на еластичність кровоносних судин.
Читайте: Як молоко допомагає з серцем: висновок вчених
Виявилося, що еритроцити змінилися в негативну сторону після прийому саме знежиреної їжі.
Так, зміни червоних кров'яних клітин роблять їх особливо небезпечними для кровоносних судин і створюють грунт для серцевих захворювань.
Крім того, було встановлено, що існує зворотний ефект. Виявилося, негативний вплив знежирених продуктів зменшується і зникає, якщо знову повернутися до харчування з помірним вмістом жирів.
Раніше "МедОбоз" розповідав про продукти, які допомагають зберегти здоров'я серця.