Термінова допомога при сонячних опіках: чим допомогти потерпілому

130,7 т.
Термінова допомога при сонячних опіках: чим допомогти потерпілому

Довгоочікуване спекотне сонце несе не тільки почуття комфорту і радість від отримання вітаміну D. Сонце може не тільки зігріти, але і обпалити місця на тілі людини, що не приховані одягом

Сонячні опіки - наслідок невидимого для людського ока впливу найнебезпечніших з усіх сонячних променів, а саме - ультрафіолетових променів В.

Опіки, бувають різної сили, і можуть варіюватися від незначного почервоніння і невеликої припухлості аж до того, що на шкірі утворюються численні й великі пухирі, які наповнені всередині прозорою жовтуватою рідиною. Потім вони лопаються, підсихають, і шкіра лущиться (облазить).

Відео дня

Якщо опіки невеликі, то лущення відбудеться швидше, без пухирів. Людина відчує:

- "стянутость";

- сухість шкіри;

- свербіж;

- болючість при торканні;

- почуття ознобу.

Чим сильніший опік, тим сильніший біль, тим гірше самопочуття людини.

При сильних сонячних опіках хворобливість велика, страждає також і загальний стан. На початку утворення опіку шкіра червоніє. Інтенсивність почервоніння залежить від типу шкіри. Ефект настає через 2-6 годин після впливу ультрафіолету. На цій стадії починається почервоніння, подразнення.

При цьому пік проявів симптоматики сонячного опіку спостерігається через 12-24 години.

У рідкісних випадках перші симптоми сонячного опіку можна сплутати з порфірією - особливою хворобою, яка викликається браком в організмі вітаміну РР. Однак відрізнити її від опіку просто - сеча у хворих цим захворюванням стає рожево-червоного кольору. Запам'ятайте цей важливий симптом і ніколи не помилитеся з діагнозом.

Якщо ж у вас банальний, але такий болісний сонячний опік, то як можна швидше потрібно вжити термінових заходів.

Сонячний опік: перша допомога

Спочатку розповімо про те, як полегшити стан з перших хвилин прямо на місці.

Насамперед слід негайно сховатися від сонячних променів. Найкраще - зайти в приміщення. Але як мінімум - накинути одяг, який максимально захищає від ультрафіолету. Одяг не повинен бути облягаючим.

Прохолодний компрес - швидка допомога при сонячному опіку

Якщо під рукою не виявилося спеціального засобу від опіків - намочіть одяг холодною водою, накиньте на плечі вологий пляжний рушник.

Якщо опік покрив більшу частину тіла, рекомендується постояти під прохолодним душем. Не варто терти шкіру жорсткою мочалкою або скрабами.

Потім шкіру потрібно зволожити. Для цього підійдуть будь-які жирні засоби - сметана, кефір, кисле молоко. Можуть допомогти зняти запалення відвари ромашки, міцного чаю, сік сирої тертої картоплі. Компреси з цими засобами потрібно прикласти до постраждалих ділянок шкіри. Однак пам'ятайте: вони повинні бути прохолодними або максимум - кімнатної температури.

Важливий момент: для швидкого відновлення стану шкірних покривів і вашого самопочуття необхідно пити багато чистої води - до 2 літрів у день. Це завжди потрібно робити в умовах спеки, і особливо важливо - якщо ви вже постраждали від наслідків впливу жорсткого ультрафіолетового випромінювання.

Звичайно, більш ефективними будуть перераховані нижче фармацевтичні засоби. У серйозних випадках (при великих пухирях і підвищенні температури) не варто тягнути зі зверненням за медичною допомогою.

Лікарські засоби боротьби з сонячними опіками

Засоби, які необхідно застосувати, залежать, звичайно ж, від ступеня опіку. Чим більша площа і сила опіку, тим гірше буде себе почувати потерпілий від сонця.

Якщо ви підготовлені до зустрічі з жорстким ультрафіолетовим випромінюванням, то у вас завжди є з собою засоби від легких опіків місцевої дії, такі як:

- Пантенол Ратиофарм

- Бепантен.  

Щоб зняти запалення і біль, можна скористатися легкими нестероїдними і знеболюючими засобами, такими як:

- Аспірин;

- Парацетамол;

- Ібупорфен;

- Німесил, Німесулід

Вони знімуть біль, ефективно знизять запалення.

Для любителів гомеопатичних засобів можна порадити звернутися до лікаря-гомеопата. Якщо на вас ці препарати діють, то він допоможе підібрати вам таку дозу, щоб за 2-3 дні запалення і почервоніння шкіри знизилися, а шкіра непомітно відлущилася.

Косметологічні компанії у великій кількості пропонують засоби для боротьби з сонячними опіками - такі як крем Eveline SOS, бальзам La Roche-Posay Cicaplast.

Як швидко відновитися після сонячного опіку?

Щойно перша допомога надана, виникає резонне питання - що робити далі? Як відновити стан шкіри, щоб опік пройшов безслідно?

Завдання непросте, оскільки після опіків шкіра сохне, тонус її знижується, еластичність падає, на ній утворюються зморшки. Тому заходи із відновлення такі важливі.

Термін відновлення займе від 2 до 10 днів, залежно від тяжкості опіку і стану вашого організму.

Як прискорити відновлення після сонячного опіку?

По-перше, ще на початку літнього сезону або поїздки на відпочинок запасіться одягом, зробленим із легкої тонкої тканини натурального походження - батисту, шовку, тонкого льону. Рукава одягу повинні бути настільки довгими, щоб вони доходили до кистей рук. У всякому разі - нижче ліктів. Вони захистять вас від додаткового впливу сонячних променів.

Голова повинна бути покрита капелюхами, бейсболками або косинками і банданами. Із собою завжди важливо мати чисту воду.

По-друге, перед виходом на вулицю наносьте жирний захисний крем із рівнем SPF-захисту не менше 50 одиниць. Бажано, щоб крем також містив зволожуючі речовини, наприклад, гіалоуронову кислоту, масло алое, кактуса, обліпихи, гінкго білоба. Для підтримки сил організму зсередини корисно пропити препарати з високим вмістом вітаміну С, РР, А і Е (аскорбінову кислоту, Аевіт).

По-третє, ввечері обов'язково наносьте зволожуючі і живильні засоби. Це допоможе швидше відлущитися поверхневому шару епідермісу зміцнить і зволожить новий шар шкіри. Також рекомендують обполіскувати шкіру охолодженими відварами ромашки, настоєм ехінацеї.

Для прискорення процесу одужання фахівці рекомендують збільшити споживання продуктів, що містять велику кількість антиоксидантів.

У ситуації з сонячними опіками найбільше підійдуть напої - зелений чай або гранатовий сік. Вони не тільки активно ефективно борються з вільними радикалами, допомагаючи регенерації тканин, але і заповнять втрату рідини в організмі. Крім того, гранатовий сік містить велику кількість вітаміну С, який допомагає нормальному росту тканин, а зелений чай містить велику кількість таніну, що тонізуюче впливає на роботу організму.

Теги: краса, тіло, засмага, сонячні опіки, симптоми сонячних опіків, перша допомога при сонячних опіках, лікування сонячних опіків

Читайте також:

Небезпечна засмага: народні способи боротьби з сонячними опіками 

Що можна і не можна робити при сонячному опіку: поради дерматолога 

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки