Медики підтвердили: кава захищає від раку печінки
У житті сучасних людей багато факторів підвищують ризик появи раку печінки. Нове дослідження показало, що кава може допомогти впоратися з цією проблемою: її вживання, як переконалися лікарі, певною мірою запобігає онкологічним захворюванням.
Про це повідомляє " Медикфорум "з посиланням на видання Tech Times.
Учені проаналізували дані 34 досліджень, проведених у різних країнах світу, з участю в цілому більше 8 мільйонів осіб.
Читайте: Як правильно проводити профілактику хвороб нирок
Було встановлено, що у любителів кави ймовірність виникнення раку нижча в порівнянні з тими, хто кави не п'є. Зокрема, як підрахували фахівці, у людей, які регулярно вживають каву, такий ризик нижче на 29 відсотків.
"Кава і кавовий екстракт, як було показано, знижують експресію генів, пов'язаних із запаленням, і даний ефект, мабуть, найбільше проявляється в тканинах печінки", - цитує видання авторів дослідження.
У той же час вчені зізнаються, що поки точно не знають, як діє механізм, завдяки якому кава зменшує ризик раку печінки.
Читайте: Три продукти харчування для жертв метеоризму
Відзначимо, що зі споживанням кави наука також пов'язує більш низький ризик інших захворювань - наприклад, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Що стосується раку печінки, то фахівці нагадують, що найбільш висока ймовірність цього захворювання у людей, що зловживають алкоголем і страждають від ожиріння.
Нагадаємо, раніше стало відомо, з яких симптомів починається рак печінки.