Що не можна їсти вранці: дієтологи назвали топ-9 найшкідливіших сніданків

74,6 т.
Що не можна їсти вранці: дієтологи назвали топ-9 найшкідливіших сніданків

Прокидаючись вранці, більшість із нас не завжди замислюється над тим, що з'їсти на сніданок.

Якщо ви хочете, щоб майбутній день пройшов продуктивно, і вас не турбував застій їжі або біль у шлунку, то варто більш вибірково підходити до свого раціону харчування.

Дієтологи Михайло Гаврилов і Міла Гриценко назвали топ-9 шкідливих сніданків і розповіли, чим їх можна замінити.

Читайте: Пропускання сніданків і вечерь призводить до зайвого жиру на животі

Випічка: здоба, торти, круасани

Класичний французький сніданок - чашка кави з круасаном - насправді дуже шкідливий як для фігури, так і для здоров'я в цілому. "По-перше, здоба - це швидкі вуглеводи, а значить, насититися надовго таким сніданком не вийде. Вже через півгодини, максимум годину, ми захочемо їсти знову. І станеться це, швидше за все, тоді, коли ми прийдемо на роботу. А там - знову кави і печивко", - коментує дієтолог Михайло Гаврилов. Крім того, швидкі вуглеводи викликають різкі стрибки рівня цукру в крові, які представляють собою серйозне випробування для організму і виводять із ладу підшлункову залозу.

Чим замінити

Тим, хто не може обійтися без випічки на сніданок, дієтолог Міла Гриценко радить приготувати дієтичний пиріг: "Яйця, сир і мед збийте в блендері до однорідної консистенції, вилийте у форму і запікайте в духовці. А крем зробіть із нежирного йогурту, какао і меду, збитих у блендері до однорідної маси. Полийте ним пиріг, і у вас вийде правильний сніданок".

Солодощі: цукерки, шоколад

Дієтолог Михайло Гаврилов упевнений, що цей варіант і сніданком-то назвати складно: "З'їсти глюкози на голодний шлунок і запити це кавою або чаєм? Ні, це точно не прийом їжі. Солодощі підвищать рівень глюкози в крові, подарувавши небагато енергії. Але вона, звичайно ж, різко залишить вас вже через півгодини". Не дивно, що цей "сніданок" не принесе користі ні для шлунково-кишкового тракту, ні для обмінних процесів організму.

Чим замінити

Дієтологи одностайні - якщо дуже хочеться з'їсти солодке, то краще перекусити зефіром, мармеладом, гірким шоколадом або пастилою. Але саме перекусити, тобто з'їсти їх після правильного сніданку, але в жодному разі не замість нього. "Крім того, пораджу з`їсти сир із медом.

Мед дуже швидко позбавляє від бажання з`їсти чогось солодкого", - додає Міла Гриценко.

Читайте: 7 найкорисніших сніданків із досліджень вчених

Кукурудзяні пластівці з молоком

Маркетологи називають їх корисним сніданком, але це лише рекламний трюк. "Більшість подібних продуктів містить у собі величезну кількість цукру і смакових добавок. А єдиний цінний компонент злаків - клітковину - у потрібних кількостях містить тільки 2% готових сніданків", - пояснює доктор Гаврилов. Звичайно, після одного прийому таких ласощів ви не помітите погіршень, але спробуйте поїсти їх місяць - і болі в шлунку, а також висипання на обличчі вам забезпечені.

Чим замінити

Спробуйте шоколадну вівсянку за рецептом Міли Гриценко: "З вечора залийте вівсянку молоком, додайте сир, какао і мед. Дайте настоятися протягом ночі, вранці зможете побалувати себе смачною кашею".

Каші, що не потребують варіння

Крупа, яка міститься в цих кашах, подрібнена і оброблена паром. Так, у ній є корисні мікроелементи, але їхню кількість в жодному разі не можна порівнювати із вмістом у звичайній гречці або вівсянці - останні явно виграють. "По-перше, зміст корисною для шлунково-кишкового тракту клітковини, у "швидких" кашах в рази менший. Ну а по-друге, в пакетиках, які не потребують варіння, міститься величезна кількість хімічних добавок і цукру", - пояснює доктор Гаврилов.

Чим замінити

Подрібненою вівсянкою без добавок - звариться вона за 3-5 хвилин. Вранці немає і цього часу? Подбайте про правильний сніданок заздалегідь, -радить Міла Гриценко: "Залийте кашу молоком ввечері, додайте ягоди, мед і горіхи".

Яєчня зі смаженим беконом

"Здавалося б, яйце і м'ясо - прекрасний варіант для тих, хто хоче отримати зранку велику порцію білка. Але тільки не у вигляді смаженого яйця з додаванням жирного бекону. Такий сніданок правильним не назвеш", - упевнений Михайло Гаврилов. Навряд чи ця страва подарує вам чимось, крім зайвих калорій і труднощів у роботі травної системи.

Чим замінити

Омлетом із куркою і тертим сиром. При бажанні страву можна доповнити овочами і цільнозерновим тостом.

Плавлені та сирні сирки з наповнювачами

Впевнені, що декілька сирних сирків можуть замінити корисний сніданок? Даремно. "Ці продукти швидше можна зарахувати до десертів і солодощів, ніж до сиру. Солодка і смачна сирна маса часто містить у складі пальмову олію, що вже має насторожити", - коментує Михайло Гаврилов. Крім цього, цукру і штучних ароматизаторів у них стільки, що ваш організм точно "спасибі" не скаже. А плавлені сирки часто готують із відходів виробництва, тобто із сиру, який не вдалося продати цілісним шматком.

Чим замінити

Звичайним сиром або сирками домашнього приготування. Міла Гриценко ділиться таким рецептом: "Густий сир змішайте з ложкою меду і бананом у блендері, а потім зліпіть із цієї маси форму, що нагадує глазурований сирок.

В якості глазурі зробіть суміш із какао з невеликою кількістю води. Полийте нею "сирки" і покладіть у морозилку на одну годину".

Читайте: Медики назвали список продуктів, які шкідливо їсти на сніданок

Манна каша

Манка - це одна із найшкідливіших каш для тих, хто стежить за фігурою: вона майже не містить складних вуглеводів і клітковини. "За своєю суттю, манка - це борошно. Чи багато користі від звареного борошна? Пшениця при настільки сильному подрібненні втрачає свої поживні властивості. А ось крохмаль і глютен залишаються. Перший дуже небажаний для тих, хто схильний до хвороб дихальних шляхів, а глютен може провокувати алергію і викликати порушення травлення", - розповідає Михайло Гаврилов.

Чим замінити

На жаль, тут варіантів немає, від манки краще просто відмовитися. Адже манна крупа - дуже калорійний продукт, а якщо ви додасте ще й цукор, молоко і вершкове масло, то про користь її для фігури можете забути.

Бутерброди із ковбасою або сосисками

Так зазвичай снідають ті, хто любить зранку добре насититися, запевняючи себе, що їдять м'ясо. "Його в сучасних ковбасах дуже мало, зате в них надзвичайно багато смакових добавок", - пояснює Михайло Гаврилов. До того ж, білий хліб або батон, із яких найчастіше і готуються шкідливі бутерброди, - це майже та ж випічка, а значить, швидкі вуглеводи.

Чим замінити

Міла Гриценко впевнена, що м'ясний сніданок може бути як смачним, так і корисним: "Замість ковбаси можна використовувати напівкопчену курку, індичку, курячу шинку або запечену індичку зі спеціями. Це теж смачно і ситно". Батон у звичному бутерброді можна замінити цільнозерновим або житнім хлібом - це повільні (складні) вуглеводи, які насичують нас надовго.

Мюслі і гранола

Одна справа, якщо в такі готові сніданки не додано ароматизатори та підсолоджувачі, і зовсім інша, коли їх там більше, ніж усього іншого. "Яскраві смаки шкідливих мюслів провокують нас на збільшення порцій і поїдання добавки. Багато хто має звичку гризти такі сніданки як снек, сидячи перед телевізором. Природно, переїдання спричиняє збільшенню маси тіла", - пояснює доктор Гаврилов.

Чим замінити

Правильними мюслі, у складі яких тільки зерно і одна або декілька різновидів горіхів або сухофруктів, і ніякого шоколаду, глазурі, меду або какао.

Нагадаємо, раніше "Обозреватель" публікував топ сніданків успішних людей.

Джерело:4tololo