Вчені назвали фактори, які продовжують життя

27,0 т.
Вчені назвали фактори, які продовжують життя

Навіть незначні зміни в раціоні можуть істотно поліпшити здоров'я і, як наслідок, продовжити життя. 

Як повідомляє Medscape.com, згідно з даними нового дослідження, опублікованого в New England Journal of Medicine, навіть незначні зміни в харчуванні та дієти можуть істотно знизити ризик смертності. 

За словами доктора Сотоса-Прієто і його колег, кращими для здоров'я визнані дієти, які містять цільнозернові, овочі, фрукти, рибу, а також продукти, що містять кислоти омега-3. Такими є середземноморська дієта, а також підхід DASH (Dietary approaches to stop hypertension - дієтологічний підхід до лікування гіпертонії).

Відео дня

Сотос-Прієто і його колеги проаналізували зв'язок між зміною моделі харчування серед 74 тисяч людей протягом 12-річного періоду (з 1986 року по 1998-ий) і їхнім станом здоров'я в наступні роки.

Як приклад того, як людина може поліпшити показники здоров'я на 20 відсотків, дослідники описали збільшення споживання горіхів і бобових до 1 порції на день, а також скорочення споживання червоного і обробленого м'яса з 1,5 порцій на день до "невеликої кількості".

Вчені також повідомили, що перехід на DASH пов'язаний зі зниженням ризику захворіти на рак легенів.  

Дієта DASH формується всім харчовим раціоном, а не окремими дієтичними компонентами. Дієта DASH включає більшу кількість фруктів овочів, круп, горіхів і бобових, а також включає рекомендації щодо молочних продуктів з низьким вмістом жирів або без них. Ця дієта виключає споживання алкоголю у будь-якому виді.

Середземноморська дієта передбачає високе споживання овочів, фруктів, горіхів, бобових (гороху, квасолі та сочевиці), нерафінованої оливкової олії і риби. Такий раціон майже виключає продукти, що містять насичені жири, зокрема, молочні продукти, м'ясо і птицю. У середземноморську дієту також нерідко включається помірне споживання вина.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", вживання смаженої картоплі та чіпсів пов'язані з підвищеним ризиком ранньої смерті

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки