Літні отруєння: названо 7 найнебезпечніших продуктів

28,1 т.
Літні отруєння: названо 7 найнебезпечніших продуктів

Із приходом літа збільшується кількість харчових отруєнь. Зважаючи на те, на спеці продукти швидше псуються, потрібно бути напоготові і відповідально ставитися до вибору вашого харчування, щоб не псувати собі літній відпочинок і не ризикувати власним здоров'ям.

Пропонуємо вам дізнатися про сім підступних продуктів, які не тільки зіпсують вам літній настрій, а й суттєво вплинуть на здоров'я.

1. Овочі, фрукти та ягоди

Парадоксально, але факт. Свіжі ягоди, овочі і фрукти - фаворити літнього сезону - можуть стати причиною неприємних і часто серйозних отруєнь. У зону ризику овочі та фрукти потрапляють через спеку. Пролежавши на прилавку цілий день під палючим сонцем, вони починають гнити і псуватися.

Відео дня

Читайте: Як правильно і безпечно консервувати продукти на зиму: 9 головних правил

Не нехтуйте санітарними нормами і ретельно мийте овочі, фрукти та ягоди. Навіть якщо ви зірвали їх на своїй власній ділянці. Правильно робити це в 2 етапи: спочатку промийте плоди під проточною водою, а потім ще раз кип'яченою. Не купуйте і не вживайте продукти, зовнішній вигляд яких не викликає у вас довіри.

Важливо відповідально підходити до вибору овочів, фруктів і ягід для своєї родини. Адже найбільше ці природні полівітаміни люблять саме діти. Відвідуйте ринки та супермаркети, в яких ви впевнені, і уважно оглядайте зовнішній вигляд плодів.

2. Яйця і крему на їхній основі

Сальмонельоз - це небезпечне кишкове інфекційне захворювання, яке здебільшого передається з їжею. Основними переносниками цієї болячки є домашні і сільськогосподарські тварини, зокрема, курі. Тому уважно обираємо куряче м'ясо і яйця.

Читайте: Чай із агрусом: рецепт смачного і корисного напою

Сама по собі сальмонела, бактерія-збудник сальмонельозу, в курячому яйці з'явитися не може. Вона іммігрує всередину з яєчної шкаралупи. Якщо яйце пролежало 4-5 днів, то всі можливості для сальмонели відкриті, і вона з легкістю може проникнути крізь шкаралупу в яйце. Влітку цей процес пришвидшується і стає ще простішим.

Тому не варто купувати яйця про запас. Крім того, ні в якому разі не мийте яйця перед тим, як розбити їх у миску. Так ви полегшуєте сальмонелі завдання. Після того, як розіб'єте сухе яйце, обов'язково помийте руки, і тільки потім продовжуйте готувати.

3. М'ясо

Влітку м'ясо - це актуальний товар, адже всі дружно вирушають на природу смажити шашлики. І забувають, що отруїтися м'ясом дуже легко. Саме тому ретельно обирайте м'ясо для шашликів, особливо якщо це свинина або курка. Не купуйте вже замаринований шашлик у супермаркеті і добре просмажуйте шматочки.

Читайте: Кращі рецепти зі спаржі від шеф-кухарів

І, звичайно ж, забудьте про невеликі забігайлівки, в яких можна придбати страви та закуски із м'яса. Низька ціна - ознака того, що м'ясо там сумнівної якості. Надавайте перевагу закладам, які несуть відповідальність за якість страв.

4. Заморожені овочі

Самі по собі заморожені овочі не представляють ніякої небезпеки для організму. Технології заморозки сьогодні використовуються передові і сучасні, що дозволяють зберігати велику частину вітамінів і мінералів у продукті.

Однак умови транспортування та зберігання не завжди зспівпадають із рекомендованими. Продукт, який був розморожений, а потім заморожений знову, становить потенційну загрозу для організму, тому що, перебуваючи в розмороженому стані, овочі могли почати загнивати. Це не завжди можна визначити на око, тому потрібно підходити до покупки з особливою увагою.

Читайте: Кулінарний шедевр: кекс з морозива

5. Гриби

Гриби в будь-який час року є продуктом, який стабільно викликає побоювання у громадськості. А влітку градус настороженості зростає. І це не безпідставно.

Грибочки з'являються на лотках бабусь придорожніх грибників біля метро. Здебільшого вони мають цілком пристойний вигляд, а продавці начебто справляють враження людей, які знають і розбираються. Однак варто пам'ятати, що від помилок не застрахований ніхто. А купити гриби у ненадійних місцях - це не той випадок, коли можна ризикувати.

Купуйте гриби тільки у тих людей, яким ви довіряєте як собі, або надайте перевагу нешкідливим печерицям. Якщо ви не проти походити по лісу в пошуках грибочків, то будьте дуже уважні, а сумнівні варіанти одразу викидайте.

Читайте: 10 способів, які продовжать термін зберігання продуктів

6. Морозиво

Морозиво стало вже своєрідним символом літа. Саме в цей сезон колосально зростають продажі цього продукту. Однак далеко не всі знають, що холодні ласощі часто стають причиною харчових отруєнь. Умови транспортування та зберігання не завжди можна дотриматися. В ідеалі морозиво не повинно піддаватися повторному заморожуванню. А в спекотний літній період ніяких гарантій, що ваш брикет не пролежав розмороженим у задушливій вантажівці, немає.

Обираючи морозиво, обов'язково дивіться на дату виготовлення. Обирайте "новачків". Так ви підвищуєте свої шанси на придбання морозива, з яким ще не встигло статися нічого "кримінального".

7. Риба і роли

Риба - це дуже корисний для людського організму продукт. У її складі у великій кількості містяться поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6, які зміцнюють імунітет, покращують роботу серцево-судинної системи і підвищують загальний тонус організму.

Читайте: 6 смачних дієтичних страв, які можна їсти після тренувань

Однак влітку варто бути уважним при вживанні страв із риби. Цей продукт вимагає сприятливих умов зберігання, які краще не порушувати. Спека на якість риби діє негативно: у ній починають розмножуватися мікроби і бактерії, які можуть стати причиною харчових отруєнь різного ступеня тяжкості.

Це стосується і до страв японської кухні, зокрема, до суші і ролів, адже в їхньому складі нерідко присутня сира риба.

Джерело:Кitchenmag.ru
Джерело
Кitchenmag.ru
disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки