Що потрібно для нашого мозку: 5 найважливіших продуктів

41,6 т.
Що потрібно для нашого мозку: 5 найважливіших продуктів

Їжа, яку ми вживаємо, впливає на наш мозок і душевне здоров'я. Фахівці назвали п'ять найважливіших продуктів, на яких тримається здоров'я нашого мозку, а отже, і наша душевна рівновага.

Це зелені овочі, риба і морепродукти, горіхи, боби і гіркий шоколад, які допомагають нам позбутися від психічних розладів або неврозів, повідомляють у сюжеті телеканалу "Дождь".

Читайте: Цілюща біогенна їжа: приголомшливий спосіб боротьби зі старінням

Капуста. Звичайна капуста. Або салат. Або латук. Загалом, будь-які зелені листові овочі, в яких майже немає нічого, крім клітковини і соку. Весь цей зелений силос потрібен нашому мозку більше, ніж будь що інше. Справа не у вітамінах і антиоксидантах (хоча й від них шкоди не буде), справа в клітковині. Свіжі зелені овочі потрібні мільярдам бактерій в нашому кишечнику. Здоров'я і процвітання мікробів, яких у нас всередині більше, ніж наших власних клітин, прямо пов'язане зі здоров'ям мозку. З цієї ж причини, до речі, вважається, що для мозку корисні кисломолочні продукти: кефір, натуральний несолодкий йогурт і все інше.

Відео дня

Морепродукти. У рибі й мідіях є ті самі Омега-3 жирні кислоти, про які всі тисячу разів чули. Але не тільки вони. Для постійного зростання мозку потрібні цинк, залізо, вітамін В12 і селен. У парі мідій або устриць, наприклад, міститься добова доза цинку і половина добової дози вітаміну B12 - яких не вистачає в раціоні 90% українців. При цьому у двох устрицях всього 20 кілокалорій.

Горіхи. Мигдаль, фісташки, фундук або волоські горіхи - не важливо. Всі вони містять Вітамін Е, Магній, Білок і, знову ж, корисні жирні кислоти.

Боби або всі різновиди квасолі - найздоровіша заміна картоплі, білому рису, макаронам, хлібу та іншим порожнім калоріям. В одній тарілці бобів набереться 90% добової дози вітаміну В або фолієвої кислоти, третина необхідного нашому мозку заліза, і близько третини добової дози білка.

Гіркий шоколад. Тут, правда, ключове слово "гіркий". Для мозку корисний саме свіжий хороший шоколад з вмістом какао не менше 75% і бажано взагалі без цукру - тому що цукор - всупереч поширеній помилці не потрібен мозку. Цукор руйнує мозок. Так, він викликає тимчасову ейфорію, але на довгих відстанях він скоріше пригнічує ваш настрій і сприяє швидше депресії та тривозі, ніж веселощам.

Читайте: Як не набрати зайву вагу взимку: корисні поради

При цьому фахівці стверджують, що солодка їжа, білий хліб, рафіновані вуглеводи на зразок цукру і борошна - все це не просто "порожні калорії", в яких немає користі. Так чи інакше, прості або швидкі вуглеводи є токсичними для мозку.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки