Дитяче харчування і згущене молоко: де "живе" небезпечна пальмова олія
В Україні хочуть заборонити пальмову олія, що стала ізгоєм в ряді європейських країн. Відповідний законопроект №3871 вже внесений до порядку денного українського парламенту і тепер чекає схвалення або відхилення.
Згідно із законопроектом, головною причиною заборони пальмового масла є той факт, що даний продукт негативно впливає на стан здоров'я споживачів. До того ж, виробники ігнорують норми щодо його використання і густо миксують дешеве масло "пальми" в свою продукцію. І часто, замість передбачених за стандартом дорогих жирів.
"МедОбоз" дізнався, чому ж пальмова олія така небезпечна, а також де причаївся цей підступний продукт. Розбиратися допомагала терапевт-гастроентеролог Наталія Гордієнко.
Читайте: В Україні хочуть заборонити пальмову олію: до чого це призведе
Провокує атеросклероз
Пальмова олія є одним з найбагатших джерел насичених жирів. І ті, що рослинного походження, дуже стійкі до різних факторів навколишнього середовища, тому пальмова олія вважається прекрасним консервантом.
Однак людський організм не здатний перетравлювати такі речовини (не вистачає йому травних ферментів, кислот і температури). І в результаті споживання пальмового масла порушується ліпідний обмін, підвищується рівень холестерину, від чого страждають судини і починаються атеросклеротичні процеси.
Все це в перспективі загрожує передчасним старінням організму і розвитком серцево-судинних захворювань, приводячи до тромбозу, інфарктів і інсультів.
Читайте: Отрута, якою труять українців: чому хочуть заборонити пальмову олію
Провокує ожиріння
Ще одна підступність пальмового масла в тому, що чим більше його їси, тим більше його хочеться. І це є другою причиною (перша - дешевизна) його додавання в такі популярні серед молоді продукти, як бургери, чіпси, сухарики та ін.
В результаті такого ефекту формується залежність від подібних продуктів, поступово порушується процес обміну речовин і розвивається ожиріння. Від якого, до речі, дуже складно позбутися.
Провокує розвиток раку
Пальмову олію вже давно визнано дуже сильним канцерогеном.
Так, цей продукт здатний змінювати ДНК клітинних структур або провокувати внутрішньоклітинні зміни. У будь-якому випадку, результатом втручання може стати початок онкологічного процесу.
Читайте: Склад усіма улюблених ласощів шокував кількістю цукру і пальмового масла
У самий несподіваних продуктах
Більшість з нас звикли бачити пальмову олію в молочних продуктах - маслі, сметані, молоці, сирі і т.д. тому етикетки таких продуктів вивчаються детально.
Однак не варто розслаблятися. Його найчастіше можна зустріти в шоколаді (до речі, розпізнати такий можна по в'язкості - він майже не тане в роті, а жується, подібно жувальній гумці), згущеному молоці, печиві, тортах, хлібі, морозиві, всіляких соусах, чіпсах (і не тільки картопляних ). Додають його також під час приготування продуктів з категорії "фастфуд": картопля фрі, гамбургери, піца, крильця гриль та інші.
Але і це не найсумніше. Як показав наш власний моніторинг етикеток, пальмова олія присутня навіть в продуктах для малюків! Зокрема, це дитяче харчування (при чому, не дешеве), пюре, пластівці для сніданків, дитячі глазуровані сирки та інші.
В результаті, після годування такими продуктами малюків турбують часті відрижки, кольки і запори.
Також читайте на "МедОбозе", які ще шкідливі харчові добавки чекають вас в улюблених продуктах.