Їмо щодня: які продукти викликають рак
Онкологічні захворювання - ледь не головний убивця у сучасному суспільстві. Вважається, що від раку помирає кожен третій, і швидше за все, немає сімейного анамнезу, в якому відсутні онкозахворювання. Незважаючи на це, на розвиток хвороби можна вплинути, змінивши спосіб життя, вилучивши небезпечні продукти з раціону і проходячи щорічні медогляди.
Тому OBOZREVATEL склав перелік найнебезпечніших продуктів, що провокують рак. Щоб уберегтися від хвороби, про них краще забути.
1. Тушенка, ковбаси
М'ясні продукти, оброблені хімікатами, важко назвати корисними. Американські вчені довели, що звичка часто вживати таку їжу небезпечна. Люди, які щодня з'їдають понад 150 грам ковбас або консервованого м'яса, мають на 44% вищий ризик захворіти на рак.
2. Цукровий замінник
Стевія, аспартам, сукралоза і ацесульфам калію - все це штучні замінники цукру, які можуть бути небезпечніші за "солодкого вбивцю". Наприклад, стевія, яку ви купуєте в магазинах, містить шкідливі добавки. Саме тому, перш ніж обирати цукрозамінник - читайте етикетки. Крім того, не варто зловживати таблетованими або пісочними цукрозамінниками. Замість них краще використовувати натуральні підсолоджувачі: мед, фруктозу, банани, кленовий сироп.
Читайте: Без м'яса і хліба: у Супрун взялися за раціон українців
3. Газована вода
Вчені Каролінського інституту в Швеції вважають, що солодка газована вода в невеликих кількостях не несе в собі небезпеку, але зводити її споживання до харчової звички не слід. Вона підвищує рівень цукру у крові, може стати причиною діабету і ожиріння, що в свою чергу призводить до раку печінки і жовчного міхура. А ще, навіть в несолодкій газованій воді містяться канцерогени - сода і ароматизатори.
Дивіться відео на тему
{"title":null,"id":"2547631"}4. Смажені на рафінованих оліях продукти
Користь від рафінованих олій розписана по пунктах. Вони застосовуються і в здоровому харчуванні, і в косметології. Небезпечні лише олії, жирні кислоти яких при високій температурі перетворюються на трансжири. Найкраще використовувати для смаження оливкову і гірчичну олію.
Читайте: Правильне харчування: прийом олії може призвести до госпіталізації
5. Білосніжне борошно
Мало того, що рослини обприскують пестицидами, біле борошно ще й піддається обробці хлором, щоб домогтися білосніжності. Зернові, цукор, макарони і хліб - улюблена "їжа" ракових клітин. У збалансованій дієті, ви можете вживати зернові в кашах, готувати пасту з борошна твердих сортів, від хліба теж можна не відмовлятися зовсім, якщо це не необхідність вашої дієти, а перейти на чорний або сірий.
6. Алкоголь
Незалежно від того, який різновид хмільних напоїв ви обираєте, алкоголь - другий провокатор зростання ракових клітин після тютюнового диму. Американське товариство клінічної онкології (ASCO) рекомендує знизити споживання алкоголю до мінімуму, для профілактики розвитку раку молочної залози, стравоходу, печінки, товстої кишки і шиї.
7. Майонез і кетчуп
Трансжири і консерванти, стабілізатори та емульгатори, цукор і ще багато шкідливих речовин часто входять до складу магазинних соусів. Крім того, ці соуси - незамінні інгредієнти у приготуванні фаст-фуду. Навіть вдома на кухнях господині готують майонезні салати, додають кетчуп до тушкованих овочів тощо. Якщо відмовитися від соусів зовсім ви неспроможні, краще готувати майонез самостійно і зберігати його у скляних банках, замість пластикових упаковок. Звичайно, термін придатності у такого соусу буде менший, зате він буде приготований з натуральних продуктів.
Читайте: Заміна майонезу: 12 рецептів корисних соусів
8. Пампушки і смажені пиріжки
Багато хто пам'ятає смажені пиріжки, які продавалися біля шкіл: з капустою, картоплею і м'ясом. Тісто мало солонуватий смак, не те що звичайна булочка, а на паперових серветках залишалися величезні плями жиру. Такі пиріжки можна знайти в продажу і сьогодні, але все частіше ми зустрічаємо і солодкі пончики, приготовлені за такою самою технологією. Кипляча олія, в якій вони смажаться, нагріваючись до 120 градусів виділяє канцерогени і акриламід, які зустрічаються в сигаретах, пластиці і фарбах.
9. Маргарин
Маргарин - це, напевно, один з перших продуктів, які спадають на думку, коли йдеться про трансжири. Але це не означає, що можна просто перестати їсти маргарин ложками і ризик розвитку ракових клітин зменшиться. Ні, цього недостатньо. Необхідно скоротити споживання продуктів, у складі яких є маргарин, а це - листкові хлібобулочні вироби, кондитерські креми і суфле. Як мінімум від улюблених багатьма круасанів доведеться відмовитися. Крім того, маргарин підвищує рівень шкідливого холестерину в крові, отже - сердечникам від нього теж слід утриматися.
10. Вода
Не лякайтеся, не вся вода провокує розвиток онкозахворювань, а лише та, яка кип'ятилися більше 4-5 разів. У складі такої води підвищується рівень діоксину - глобальних екотоксикантів з потужною канцерогенною і мутагенною дією. З цим пунктом упоратися найпростіше - зливайте кип'ячену воду з чайника, щоб випадково не прокип'ятити її кілька разів.