Їсти м'ясо — смертельно небезпечно: вчені зробили заяву
Регулярне вживання червоного м'яса і печінки веде до розвитку серцево-судинних захворювань.
До такого висновку прийшла група вчених з Науково-дослідного інституту Лернера при клініці Клівленда у США, передає European Heart Journal. Згідно з даними вчених, побічний продукт кишкових бактерій ТМАО (тріметіламін N-оксид), який утворюється в процесі травлення, підвищує ризик інсультів і серцевих нападів.
Читайте: ''Знижує ризик захворювань'': учені назвали меню найпростішої дієти
Як відомо, ТМАО утворюється, коли кишкові бактерії перетравлюють такі поживні речовини, як холін, лецитин і карнітин, які в достатку містяться в продуктах тваринного походження, зокрема, в червоному м'ясі і печінці.
Провівши експеримент, вчені дізналися, що раціон багатий червоним м'ясом як основним джерелом білка, значно підвищував рівень ТМАО в крові. Зокрема, у випробовуваних, які вживали червоне м'ясо, рівень ТМАО в крові збільшився приблизно в три рази, а в деяких випадках його рівень був у десять разів вищим порівняно з іншими видами дієт.
Також стало відомо, що часте споживання червоного м'яса підсилює вироблення ТМАО кишковими бактеріями і знижує ефективність його виведення нирками, а це також веде до розвитку ускладнень серцевих захворювань і атеросклерозу.
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше стало відомо, що елементи, які з'являються в димі в результаті згорання деревини, всмоктуються безпосередньо в м'ясо і можуть викликати онкологічні процеси, зокрема - рак шлунка.