Літнє здорове харчування: дієтолог дала прості поради
Літо - це можливість для "перезавантаження", оздоровлення організму, нормалізації обміну речовин і істотного зниження ризику розвитку багатьох захворювань.
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в блозі на УП розповіла, яким продуктам віддавати перевагу:
листовій зелені (шпинат, бурякова гичка, різні сорти салату, капусти, овочі);
різнобарвним овочам і фруктам (морква, буряк, помідори, абрикоси, часник, цибуля);
ягодам, горіхам, насінню (льону і гарбузу).
Скиталінська також радить зводити до мінімуму, або зовсім викреслювати з раціону:
цукор і всі продукти і напої, в яких він міститься (випічка, цукерки, солодкі напої), а також вироби з білої муки.
За її словами, ці продукти переповнюють кров глюкозою, яка вступає в реакцію з білками організму і веде до утворення і накопичення в клітинах і міжклітинному просторі "молекулярного сміття".
"Наслідки катастрофічні: крихкість судин, атеросклероз, хвороба Альцгеймера (відкладення токсичного білка амілоїду в нервових клітинах), катаракта, діабет другого типу, хвороби нирок, запалення і прискорене старіння шкіри", - уточнила дієтолог.
Як солодку, але здорову альтернативу потрібно вибирати ягоди, фрукти і чорний шоколад (кілька часточок в день).
Читайте: Більше шкоди, ніж користі: експерт із харчування розкрила секрет фітнес-батончиків
Скиталінська радить влаштовувати розвантажувальні дні, це може бути відмова від одного прийому їжі або вживання різноманітних овочів протягом дня один-два рази на тиждень.
Підсумовуючи, вона назвала принципи харчування:
звести до мінімуму всі харчові "шкідливості" і надмірності;
перевагу віддавати продуктам, які позитивно впливають на організм;
пам'ятати, що здорова їжа проста, без "викрутасів";
не робити з їжі культу, тому що фізична активність, гарний настрій, міцний сон, відсутність шкідливих звичок і любов до ближнього теж істотно оздоровлюють наш організм на генетичному рівні.
Як повідомляв OBOZREVATEL, експерти назвали три продукти, від яких варто відмовитися під час сніданку.