Мами-вегетаріанки можуть зробити своїх дітей наркоманами
У дітей жінок, які під час вагітності вживали мало м'яса, підвищена вірогідність зловживання сигаретами, коноплями й алкоголем.
Відповідна стаття, яку цитує Лайф.ру, опублікована в журналі Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
Так, дослідники зі США і Великобританії показали, що недостатня кількість м'яса в раціоні вагітних пов'язана з майбутніми залежностями їхніх дітей від алкоголю і сигарет і зловживанням канабісу. Ймовірно, почасти такий зв'язок обумовлений нестачею вітаміну B12.
У дослідженні, що почалося в 1991 році, спочатку погодилася взяти участь 14541 жінка (всі вони були мешканками півдня Англії). Вагітних просили щодня відзначати, що вони їли. Через 16 років дітей, що народилися в результаті тих вагітностей, теж запросили як піддослідних. Пропозицію прийняли 5246 чоловік.
У докладному опитувальнику матері вибирали, наскільки часто вони вживали м'ясну їжу під час вагітності і які конкретно це були продукти. Їхні діти через 16 років повідомляли, як часто вони пили спиртне, палили цигарки і "травку". Частоту прийому у всіх випадках вказували за шкалою від 0 до 10.
У дітей тих матерів, які рідко вживали м'ясо і птицю протягом вагітності, згодом частіше розвивалася нездорова тяга до алкоголю, сигарет і каннабісу. Це можна було б пояснити економічним неблагополуччям. Люди з низьким доходом можуть дозволити собі менше м'яса, ніж багатші, і вони ж потрапляють у групу ризику вживання п'янких і наркотичних речовин. Однак результат залишився вірним і після обліку різниці в соціально-економічному становищі сімей.
Цікаво, що особливо сильно тяга до спиртного, "травички" і сигарет виявлялася у дітей з нормальними варіантами гена TCN2, що кодує транскобаламіном - білок-переносник вітаміну B12 (ціанокобаламіну).
Це з високою ймовірністю означає, що саме брак цианокобаламина в їжі призводить до проблем з алкоголем і сигаретами. Тому дослідники рекомендують вегетаріанцям і веганам під час вагітності вживати більше продуктів, що містять цей вітамін. Оскільки B12 є не тільки в м'ясі, відмовлятися від рослинної дієти при цьому необов'язково.
Як раніше повідомляв "Обозреватель", іспанські вчені прийшли до висновку про те, що звичка снідати працює як профілактика інфаркту: у людей, які регулярно їдять вранці, знижений ризик виникнення серцево-судинних захворювань.