МоваЯзык

/ Здорове харчування

Небезпечно для життя: з'ясувалася шкода пальмової олії

Вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі, а його виробництво завдає шкоди природі.

Відповідних висновків дійшли експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я, передає "BBC Україна".

У доповіді наголошується, що пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів — здебільшого завдяки своїй відносно низькій вартості.

Аналіз робіт продемонстрував зв'язок між збільшенням споживання пальмової олії у 23 країнах світу і підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця, який там зафіксували.

Небезпечно для життя: з'ясувалася шкода пальмової олії

Lechebnaya-lavka

Крім того, у медиків не викликає сумнівів, що пальмова олія систематично підвищує вміст у крові "поганого холестерину", який викликає атеросклероз.

Також дослідження пов'язують вживання олії з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних хвороб, ожирінням та іншими хронічними захворюваннями.

У доповіді зазначили, що ще у 2003 році ВООЗ і продовольча організація ООН вказували на потенційну шкоду олії для здоров'я. Однак відтоді її виробництво і споживання у світі зросло вдвічі, а загалом з 1995 по 2017 рік — в чотири з гаком рази.

Однією з причин такої експансії називають тісний зв'язок цієї індустрії з виробниками готової їжі та напівфабрикатів, які спільно організували потужне лобі для просування свого продукту.

Зокрема лобісти по всьому світу не хочуть зобов'язати виробників пальмової олії повідомляти споживачам, що вона присутня в готовому продукті. У списку інгредієнтів її можна знайти під будь-якою з приблизно 200 альтернативних назв — наприклад, "жири рослинного походження".

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, які ще шкідливі харчові добавки підстерігають українців в улюблених продуктах.

Ми в Telegram! Підписуйся! Читай тільки найкраще!

0
Коментарі
18
3
Смішно
7
Цікаво
19
Сумно
6
Треш

Блоги медицини