Небезпечно для життя: з'ясувалася шкода пальмової олії
Вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі, а його виробництво завдає шкоди природі.
Відповідних висновків дійшли експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я, передає "BBC Україна".
У доповіді наголошується, що пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів — здебільшого завдяки своїй відносно низькій вартості.
Аналіз робіт продемонстрував зв'язок між збільшенням споживання пальмової олії у 23 країнах світу і підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця, який там зафіксували.
Крім того, у медиків не викликає сумнівів, що пальмова олія систематично підвищує вміст у крові "поганого холестерину", який викликає атеросклероз.
Також дослідження пов'язують вживання олії з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних хвороб, ожирінням та іншими хронічними захворюваннями.
У доповіді зазначили, що ще у 2003 році ВООЗ і продовольча організація ООН вказували на потенційну шкоду олії для здоров'я. Однак відтоді її виробництво і споживання у світі зросло вдвічі, а загалом з 1995 по 2017 рік — в чотири з гаком рази.
Читайте: Заборона на пальмову олію: експерт пояснила, чим це загрожує українцям
Однією з причин такої експансії називають тісний зв'язок цієї індустрії з виробниками готової їжі та напівфабрикатів, які спільно організували потужне лобі для просування свого продукту.
Зокрема лобісти по всьому світу не хочуть зобов'язати виробників пальмової олії повідомляти споживачам, що вона присутня в готовому продукті. У списку інгредієнтів її можна знайти під будь-якою з приблизно 200 альтернативних назв — наприклад, "жири рослинного походження".
Раніше OBOZREVATEL повідомляв, які ще шкідливі харчові добавки підстерігають українців в улюблених продуктах.