Продукти для зміцнення імунітету: обережно, не перестарайтеся
У період підвищеного ризику заразитися новим коронавірусом кожен став більше уваги приділяти своєму здоров'ю і всіма можливими способами зміцнювати імунітет, в тому числі налягаючи на продукти, які багато хто вважає "імуностимуляторами" або "нещадними борцями з вірусами".
ЧИТАЙТЕ: ОСТАННІ НОВИНИ ПРО КОРОНАВІРУС
Але навіть коли мова йде про натуральні продукти, такі як лимони, часник і т.д., потрібно знати міру, інакше замість очікуваної користі можна заробити додаткові проблеми зі здоров'ям.
Терапевт-кардіолог Вікторія Форосенко і консультант з харчування Тетяна Фурсова розповіли MedOboz, до яких несподіваних неприємностей може привести переїдання тих чи інших популярних продуктів для імунітету.
Цитрусові
У таких фруктах міститься велика кількість вітаміну С, який завжди вважався стимулятором захисних сил організму і помічником в протистоянні різним вірусам і бактеріям. Тому в період епідемії лимони, мандарини, апельсини і т.д. – завсідники в багатьох будинках.
Однак не варто сподіватися на цитрусові і тим більше пореїдати. По-перше, наукових доказів того, що вітамін С позитивно впливає на імунітет, до сих пір немає. А по-друге, надлишок аскорбінової кислоти (і інших, які поставляються разом з такими фруктами) в організмі призводить до підвищення його кислотності, що якраз негативно впливає на стійкість перед атаками патогенів.
Тому вживайте цитрусові помірно: не більш половинки лимона на добу, двох апельсинів або чотирьох мандарин.
Мед
Це джерело флавоноїдів, які дійсно часто працюють як противірусні агенти. Однак мед є ще і високоалергенним продуктом, оскільки в ньому міститься незввичний для людського організму білок.
Саме тому через надлишок меду в раціоні захисні функції можуть слабшати і просто не впоратися з атакою вірусу.
Щоб не піддавати себе додатковим ризикам, стежте, щоб порція меду не перевищувала дві десертні ложки на добу.
Часник
Він вважається ефективним борцем з вірусами, оскільки в ньому містяться речовини алліцин, які, за деякими даними, можуть блокувати вироблення ферментів, що сприяють проникненню і поширенню вірусів в організмі.
Однак до сих пір досліджень, які б доводили такий механізм, немає, зате є підтвердження того, що в часнику містяться речовини, які в надлишку здатні приводити до ряду неприємних наслідків: головні болі, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, кровотечі і навіть лихоманка.
Тому намагайтеся не перевищувати норму в 3-4 зубчики в день.
Квашена капуста
Знову ж, користь квашеної капусти полягає в підвищеному вмісті вітаміну С. Як уже згадувалося вище, ефективність "ударної" його дози на зміцнення захисних функцій організму не доведена.
Але при цьому варто пам'ятати, що в квашеній капусті міститься велика кількість солі, а її надлишок негативно впливає на роботу нирок, а також серця і судин, тому переїдати цого салату таки не варто. Максимальна порція для здорової людини – не більше 200 г на добу.
Липа
У липовому цвіті – популярному компоненті "противірусного" чаю, містяться сапоніни і глікозиди, які, за деякими даними, здатні посилювати ефект Т-лімфоцитів, що знищують віруси в організмі.
Однак при цьому варто не забувати, що липа має високий сечогінний і потогінний ефектом, за рахунок чого створює навантаження на нирки і серцево-судинну систему, а це імунітету аж ніяк не допомагає.
Тому якщо любите липовий чай, обмежтеся однією-двома чашками в день.
Раніше OBOZREVATEL розповідав, як можна зміцнювати імунітет в умовах карантину.