Сезон весняних овочів: експерт дала пораду, як уберегтися від нітратів
Навесні овочі на українських прилавках містять безліч нітратів, проте люди можуть убезпечити себе від їх впливу, виконуючи прості рекомендації.
Про це в ефірі ObozTV заявила експерт з якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко.
{"title":null,"id":"2500642"}"Томати, як правило, менше збирають нітратів, більше збирають зелені овочі. Зелений салат, петрушка, селера, редис навесні можуть втричі перевищувати норму вмісту нітратів. Але зелень добре вимочується, нітрати розчиняються у воді. Якщо ми вимочуємо, знижуємо вміст нітратів від 10% до 30%. Якщо виварюємо - 80%", - повідомила експерт.
Читайте: Інфляція і зростання цін в Україні: овочі та фрукти подорожчали найбільше
Сидоренко розповіла, де в овочах міститься найбільше небезпечної хімії: "Якщо брати зелень, яку зараз рекомендують їсти багато, то більше нітратів у стеблах - чим ближче до кореня, більше накопичується. Якщо морква - в середині, буряк - ближче до кореня. У капусти - в качані і грубих прожилках, в листових пластинках менше".
При цьому, зазначила експерт, якщо вживати овочі разом з жирною їжею, вони будуть краще засвоюватися, а нітрати при цьому будуть нейтралізуватися.
"Шкода нітратів у тому, що вони зменшують доступ кисню до організму. Можна отримати задишку, асфіксію. Крім того, вони взаємодіють з білковими речовинами в нашому організмі, утворюючи канцерогенні сполуки", - пояснила вона.
Читайте: Сезон маринадів: чим корисні ферментовані овочі
Сидоренко дала рекомендації, як зменшити шкідливий вплив нітратів.
"Потрібно ретельно мити овочі і фрукти, пам'ятати, що зелень містить більше нітратів. Картоплю відварюємо - 80% нітратів переходить у відвар. Якщо це стосується овочів - ми їх ретельно миємо, якщо є натхнення і час - вимочуємо, хоча б три години, це значно зменшує вплив. Не вживаєте грубу частину овочів, а вживаєте листову. Не вживаєте, якщо відчули специфічний запах. Тоді знімаєте шкірку з огірків, редиски, помідорів і вживаєте середню частину, де значно менше будь-яких речовин", - розповіла експерт.
Як повідомляв "Обозреватель", раніше ЗМІ назвали 19 продуктів, які викликають рак .