Спалах сальмонельозу: лікар назвав найнебезпечніший продукт
У поточному сезоні в Україні почастішали випадки сальмонельозу; потенційну небезпеку можуть представляти несвіжі молочні продукти, м'ясо, в'ялена риба та інші продукти і страви, що зберігалися або приготовані в неналежних умовах.
Про це "Обозревателю" розповіла дільничний лікар Рита Гофман.
"У цьому році дуже багато сальмонельозу. Багато випадків отруєнь пов'язані з тим, що продукти купують на стихійних ринках, в кафе, забігайлівках та інших невідповідних для цього місцях. Небезпечним може бути прострочене молоко, прострочене м'ясо, риба, зокрема, в'ялена - цього року спостерігається спалах сальмонельозу від в'яленої риби", - повідомила вона.
Читайте: Смачно до смерті: лікарі назвали летальні дози найпопулярніших продуктів
Щоб уникнути захворювання, лікар порекомендувала "бути дуже акуратними" у виборі продуктів харчування, особливо тих, які потенційно можуть бути заражені сальмонелою, "не їсти все підряд" і купувати продукти і страви лише у перевірених місцях.
У цьому контексті Рита Гофман нагадала про те, що в Україні "під медичну реформу закрили санепідстанції". "З одного боку, припинилися божевільні хабарі і терор з боку СЕС, але з іншого - пропав серйозний контроль. Але ж хтось повинен контролювати якість", - поскаржилася вона.
Як писав "Обозреватель", раніше Рита Гофман повідомила: в Україні почався сезон вірусних інфекцій, пік якого припаде на період після першої декади вересня.