Вчені назвали дуже корисну для людей похилого віку спецію
Куркумін, який міститься у куркумі, здатний уберегти від проблем із пам'яттю у літньому віці і навіть від хвороби Альцгеймера, з'ясували вчені.
Результати дослідження були опубліковані в журналі American Journal of Geriatric Psychiatry, повідомляє Gazeta.ru.
Дослідники зі США припустили, що низька поширеність хвороби Альцгеймера і високі когнітивні здібності у літніх жителів Індії можуть бути пов'язані з регулярним споживанням куркумина - поліфенолу, що входить до складу кореня куркуми.
Вчені провели подвійне сліпе плацебо-контрольоване (тобто не випробовувані, ні самі дослідники не знали, що саме отримує кожна з груп випробовуваних) дослідження, учасниками якого стали 40 осіб 50-90 років зі скаргами на помірні проблеми з пам'яттю. Частина з них отримувала два рази в день або 90 мг куркумина, або плацебо.
Всі вони перед початком експерименту пройшли тестування пам'яті, 30 добровольців пройшли також позитронно-емісійну томографію для визначення у мозку амілоїдних бляшок і скупчень тау-білка - характерних ознак хвороби Альцгеймера.
Через 18 місяців дослідники повторили тести. У піддослідних, які брали куркумін, пам'ять покращилася майже на третину. У тих учасників, у яких були виявлені амілоїдні бляшки і скупчення тау-білка, їх стало значно менше.
Результати показали, що регулярне споживання куркумина здатне запобігти пов'язане зі старінням погіршення пам'яті, вважають дослідники. Вони збираються повторити експеримент з великою кількістю учасників.
Як раніше повідомляв "МедОбоз", вчені з відділу харчування, фізичних вправ і спорту в Копенгагенському університеті зробили вражаючу заяву щодо цукру.