Ви все ще смажите їжу?
Ви все ще смажите?
Чому дієтологи закликають вживати в їжу переважно #свіжі#продукти і застерігають від зловживання термічною обробкою, особливо смаженнням?
Тому, що при смаженні продукти небезпечно змінюються.
Золотистий колір смаженої їжі - це продукт окислення ліпідів (жирів) та білків (так звана #глікація або неензиматична реакція Maillard, погугліть, кому цікаво).
Окрім цього утворюються токсичні речовини з невимовними назвами - #акриламід та #епоксігліцидамід, які спричинюють периферійні #полінейропатії та ракові захворювання.
Для запобігання піноутворення, до олій додають #силікон, який перешкоджає випаровуванню #акролеїну та #акриламіду і тим самим збільшує концентрацію цих речовин у смажених продуктах.
Окрім цього, в смажених продуктах утворюються циклічні жирні кислоти та #транс-жири, які ведуть до порушення репродуктивних функцій.
Читайте: Що ви робите для того, аби уникнути раку?
Для сповільнення окислення жирних кислот, виробники додають до олій синтетичні антиоксиданти (#гідроксітолуол, гідроксіанізол, #пропілгаллат та ін), які справді зменшують окислення жирних кислот при кімнатній температурі, але при високій (150-200 градусів С) ці речовини або швидко інактивуються, або швидко випаровуються -- тому-то соняшникова олія, яка традиційно шипіла і шкварчала при смаженні, тепер веде себе "слухняно", але аж ніяк не є безпечною.
Таким чином, продукти харчування під дією смаження не лише втрачають свою харчову цінність, але й стають потенційно небезпечними (за матеріалами Fatty acids in food and their health implications. Third edition/Ching Kuang Chow.2008).
Не витримують нагрівання олії, які багаті #ПНЖК (поліненасиченими жирними кислотами) -- це більшість нерафінованих, тому їх потрібно додавати лише в готові страви.
Вкрай небезпечно смажити на #лляній олії -- на виході отримуєте 100% токсичний продукт.
До речі, є три види жирів, які витримують нагрівання до високих температур -- це свинячий #смалець, #кокосовий жир та #оливкова олія, але при тривалому смаженні і високій температурі і вони змінюються.
Тому, якщо Вас вже "припекло" і неймовірно хочеться саме смаженої їжі, ось важливі #лайфхаки:
- вживайте якісний свіжий смалець, кокосове масло або оливкову олію;
- не нагрівайте до високих температур сковорідку;
- часто перевертайте те, що смажите;
- промокніть паперовою серветкою смажену котлетку чи стейк, щоб поменше отримати шкідливих речовин.
А взагалі готуйте їжу на пару, тушкуйте, ще краще - додавайте олію у вже готові страви і збережете в хорошому стані і печінку, і підшлункову залозу і здоров'я в цілому.
Вибирайте правильно приготовлену їжу і їжте її із задоволенням, бо хороша їжа - джерело хорошого настрою.