Як втамувати шалений голод: дієтологиня дала декілька хитрих порад
Гострого відчуття голоду можна уникнути, якщо дотримуватися режиму харчування і звертати увагу на склад приготованих страв.
А щоб прийом їжі давав відчуття ситості щонайменше на 3-4 години й приносив користь, варто дотримуватися деяких ефективних порад. Ними на своїй сторінці у Facebook поділилася дієтологиня Світлана Фус.
Найперше вона радить під час кожного основного прийому їжі вживати білок, який міститься у м'ясі, рибі, птиці, яйцях, бобових і сирі. Цей компонент порівняно довго перетравлюється, що додає тривалості відчуття ситості. Однак важливо не їсти дуже багато білку, адже в надлишку він перевантажує нирки і печінку.
"До білкової їжі треба додати овочі. Вони створять об'єм страві, забезпечать вітамінами, мінералами, біологічно активними сполуками, покращать перетравлювання білка. А ще додадуть клітковину, яка в травному каналі вбирає воду, набухає і створює відчуття більшої ситості. І калорій овочі мають мало", – каже дієтологиня.
Також не варто забувати про складні вуглеводи, які гарантують стабільний рівень цукру в крові та підтримують глюкозу на потрібному рівні до наступного прийому їжі. Вони містяться у кашах із цільної крупи, цільнозерновому хлібі, картоплі, макаронах із твердих сортів пшениці.
"Чому це так важливо? Низький рівень глюкози в крові викликає нестримний голод та раптове бажання отримати якусь "цукерочку". Крім того, продукти зі складними вуглеводами містять багато клітковини і доповнюють ту, що є в овочах", – пояснила Фус.
За її словами, дуже часто відчуття голоду плутають зі спрагою. Тож, якщо виникає бажання щось перекусити, можна випити склянку води і почекати 20-30 хвилин.
"По-перше, воду треба пити і це вже буде корисно. По-друге, майже в половині таких ситуацій виявиться, що почуття голоду пройде. Це тому, що центр голоду та насичення розташовані в одній частині мозку. Вода дозволить уникнути додаткової непотрібної їжі", – запевнила фахівчиня з правильного харчування.
Водночас, рекомендує вона, щоб скинути зайву й утримувати нормальну вагу тіла, харчуватися потрібно збалансовано, а не "хоробро жити голодним", дотримуючись тимчасових дієт, аби згодом повернути зайві кілограми з надлишком.
Як переконує дієтологиня, порада "боротися з голодом" – помилкова. Приборкати його можна тільки поївши.
"І ця дія – наріжний камінь успішного, без зривів, схуднення. Потрібно снідати, обідати і вечеряти, а не голодувати. Найголовніше – налагодити рівномірний режим харчування. Не менш важлива і друга умова – з'їдати стільки, скільки потрібно організму. Тоді зайва вага не буде проблемою", – підсумувала свої поради Фус.
{"url":"https://www.facebook.com/svetlanafus/posts/3382446201782266","width":"500","height":"532"}Як повідомляв OBOZREVATEL, тренер Юрій Журавський переконує, що триразове харчування під час схуднення ефективніше, ніж п'ятиразове. Для того, щоб легко скидати вагу, також потрібно відмовитися від перекусів.