Які продукти не можна заморожувати: медики представили список
Існує кілька досить поширених помилок на тему заморозки продуктів.
Як пише "Сегодня", є продукти, до заморожування яких потрібно підходити з особливою обережністю.
Деяким продуктам заморозка абсолютно протипоказана. Крім того, що їжу потрібно заморозити, її потім ще необхідно правильно розморозити, а при відтаванні їжа втрачає свою текстуру, смакові якості і зовнішній вигляд. Тому в морозилці не можна зберігати кавові зерна, ніжні овочі, вершкові соуси, масло, а також яйця, консерви і багато інших продуктів - після розморожування їх просто неможливо буде їсти.
Морозилка - це не кріокамера, в якій можна зберігати стратегічний запас на майбутнє. Найгірший ворог заморожених продуктів - поєднання вологості таі повітря. Якщо їжу максимально захистити від їхнього впливу, можна на якийсь час продовжити термін зберігання. Найпростіший спосіб - покласти їжу в вакуумний пакет.
Для всіх інших видів упаковки варто орієнтуватися на рекомендовані терміни зберігання у морозильній камері. Так, при -18 градусах супи, рагу і кассероль можна зберігати два-три місяці, приготоване м'ясо два-три місяці, сирі стейки і відбивні 4-12 місяців, приготовлену птицю чотири місяці, сиру птицю 9-12 місяців.
Заморожування фактично робить бактерії неактивними, але думка про те, що холод робить продукт безпечним, в корені помилкова. Іншими словами, якщо ваша їжа потрапила в морозильник з якимись бактеріями на поверхні, коли вона відтане, вона як і раніше буде містити ті ж шкідливі бактерії. Єдиний надійний спосіб позбутися від них - готувати розморожений продукт до безпечної внутрішньої температури.
У реальності все буває з точністю навпаки, тобто заморожені фрукти та овочі на перевірку виявляються набагато корисніші свіжих. Пояснюється це тим, що, як правило, ці продукти збираються на піку зрілості і відразу ж заморожують. При цьому в овочах і фруктах зберігається максимум корисних властивостей і вітамінів. Щоб звести до мінімуму втрату корисних речовин, готувати подібні розморожені продукти потрібно щадним способом, наприклад, на пару.
Якщо це в принципі можливо, краще, звичайно, уникати повторного заморожування. Хоча технічно такий продукт є безпечним, вам навряд чи сподобається його смак, особливо це стосується сирого м'яса, яке в процесі розморожування втрачає багато вологи, а разом з ним і смакові якості. Як показує практика, повторна заморозка можлива в тому випадку, якщо витягнутий з морозилки продукт залишався поза холодильником не більше двох годин.
Як раніше повідомляв "Обозреватель", через свого сучасного способу приготування, у категорії "шкідливих" для здоров'я продуктів виявився соєвий соус.