Дітям не можна категорично! Названо найнебезпечніше морозиво в Україні
Морозиво – один із найбільш небезпечних літніх десертів. Зіпсовані чи повторно заморожені ласощі можуть викликати серйозне харчове отруєння.
Про це попередила в ефірі ObozTV міколог і бактеріолог Оксана Вольська. Зокрема, вона застерегла від купівлі так званого "м'якого" морозива, яке готується на місці в спеціальних апаратах – фрізерах.
"Хочу попередити і попросити всіх батьків. У жодному разі не купуйте дітям фрізерне морозиво. Те, що заливається водою або молоком і порошком, готується на місці. У теплу пору року – в жодному разі", – наголосила Вольська.
Читайте: У Києві викрили обман у великому супермаркеті: компанія відповіла
За її словами, влітку купувати морозиво варто тільки з холодильних камер у магазині. Однак і в цьому випадку треба попередньо переконатися, що його не заморожували повторно.
"Морозиво тільки в магазині, і тільки якщо ви бачите, що там дотримані терміни зберігання, що воно не підтануло. Якщо морозиво деформоване – значить, воно вже розтануло і потім його заморозили вдруге", – розповіла вона.
Як пояснила науковий фахівець, мікроби чудово переживають процес замороження і під час танення в такому морозиві може розвинутися бактеріальна інфекція.
Читайте: "Може настати смерть": українців атакувала небезпечна інфекція
Окрім морозива, вона закликала утриматися влітку від придбання виробів із кремом – тістечок, тортів, десертів.
"Хочете зробити своїй дитині подарунок – тортик або десерт – ви можете це зробити вдома. На чистій кухні, з хороших продуктів. І дитина буде задоволена, і ви знатимете, що ваша сім'я у безпеці", – порадила бактеріолог.
Читайте: Полезное мороженое приготовить легко
Якщо харчове отруєння все ж сталося, Вольська рекомендує невідкладно звернутися до лікаря, а також написати скаргу і пред'явити претензію продавцеві. Адже цілком імовірно, що ваше отруєння – не поодинокий випадок.
"Симптоми гострого кишкового отруєння проявляються в період від 8 до 12 годин. Але можуть і через 4 години. Це залежить від того, яку дозу бактерій або токсинів ви з'їли", – уточнила вона.
Читайте на OBOZREVATEL.Smak рецепти приготування домашнього морозива – молочного, шоколадного, бананового, полуничного, фруктового. Самостійно зроблений десерт корисніший від магазинного, та й ви будете впевнені в його якості.
Інформаційне шоу "Студія Обозреватель" дивіться щобудня о 10:00 на ObozTV.