Українці помирають від отруйних грибів: як не стати жертвою

Українці помирають від отруйних грибів: як не стати жертвою

Уздовж трас, що пролягають через ліси, зараз незвично багато машин — розпочався грибний сезон. Люди ріжуть і перебирають гриби навіть на капотах, мабуть, щоб забрати з собою якомога більше. Печериці, лисички, рижики, опеньки і, Бог знає, що ще, відрами виносять із лісу, незважаючи на ризики.

Навіть досвідчені грибники іноді помиляються, плутають види грибів або можуть неправильно їх приготувати. Про те, як уберегтися від отруєння грибами і про першу допомогу — розповідає OBOZREVATEL

У 2017 році в Україні від отруєння грибами постраждало більше 200 осіб, 13 загинуло, 5 із них — діти. Як заявляє МОЗ, серед понад 2000 видів грибів, їстівними вважаються тільки 500.

Чому навіть досвідчені грибники іноді помиляються?

1. Гриби вбирають у себе все з грунту і повітря. Вирушаючи на грибне "полювання" в ліси вздовж трас і поряд із промисловими підприємствами, українці ризикують принести додому кошики їстівних, згідно з реєстром, але токсичних через місця їх зростання, грибів. У результаті людина може отруїтися важкими металами.

Читайте: В Ірані отруїлися грибами понад 700 осіб: є загиблі

2. "Хороші", "правильні" гриби ростуть поряд із отруйними, отже — їх спори можуть змішатися. Тому, вирушаючи в ліс, важливо не просто знайти відомий вам гриб, але й перевірити його сусідство.

3. Збираючи занадто молоді або, навпаки, занадто старі гриби, легко переплутати їх із отруйними лісовими побратимами.

4. Багато видів отруйних грибів, виглядають, як їстівні, і розрізнити їх — непроста справа навіть для найдосвідченіших грибників.

Читайте: Небезпечні гриби: у Києві від отруєння померла дитина

5. Гриби в будь-якому вигляді, незалежно від термічної обробки, не поєднуються із алкоголем. Тому таку закуску краще вживати без алкогольного супроводу.

6. Через неправильну кулінарну обробку, навіть їстівні гриби можуть стати отруйними. Всі гриби треба проварювати до 30 хвилин, і лише після цього пекти, консервувати, смажити.

Як уберегтися від отруєння грибами?

1. Якщо вам легко відмовитися від "грибного полювання", купуйте гриби в точках, де є санітарний контроль й вони перевіряються на кількість нітратів і вміст важких металів.

2. Не поживайте сирі гриби.

3. Якщо відмовитися від грибного "полювання" ви не в змозі, збирайте тільки ті гриби, які ви знаєте і обов'язково — з ніжкою.

Читайте: "Не допомогли'': подробиці смерті дитини через отруєння у таборі під Києвом

4. Не збирайте гриби біля трас, заводів, і в промислових зонах.

5. Не давайте гриби дітям у жодному з виглядів.

6. Солоні й мариновані гриби не можуть зберігатися довше, ніж рік. Тому всі торішні "трофеї" необхідно викинути.

7. Свіжозібрані гриби, навіть якщо їх десятки кілограмів, потрібно приготувати протягом доби. В іншому разі їх треба викинути.

8. Вагітним жінкам і літнім людям гриби, навіть їстівні, вживати не можна.

9.Не купуйте гриби в будь-якому вигляді: понад дорогами, у переходах і в незнайомих людей.

Читайте: У Києві почалися масові отруєння грибами: як розпізнати небезпеку

Перший дзвіночок інтоксикації може з’явитися одразу або через декілька діб. Отруєння грибами може викликати ураження: шлунково-кишкового тракту, ЦНС, серцево-судинної системи, печінки й нирок. Залежно від типу гриба, який викликав інтоксикацію, симптоми і перебіг отруєння можуть відрізнятися. Саме тому необхідно одразу викликати швидку допомогу.

Перші симптоми отруєння грибами:

- болі в животі;

- нудота і блювання;

- діарея;

- можлива домішка крові в калі;

- занепокоєння;

- загальмованість і байдужість;

- галюцинації, запаморочення;

- зниження пульсу;

- підвищення температури;

- холодні руки й ноги;

- судоми.

Читайте: Розміром із парасольку: в Карпатах знайшли величезні гриби

Рекомендація лікаря: перша допомога під час отруєння грибами до приїзду швидкої допомоги

"У першу чергу необхідно промити шлунок. У домашніх умовах блювота викликається прийомом кухонної солі (1 столова ложка на склянку води) або гірчичного порошку (1 чайна ложка на склянку теплої води). Інший спосіб — рясне пиття холодної води з подальшим натисканням пальцем на корінь язика.

Важливо: якщо потерпілий у напівнепритомному або несвідомому стані — блювоту викликати не можна, бо може відбутися потрапляння блювотних мас у дихальні шляхи.

Промивання шлунка потрібно проводити обов'язково, навіть через 3-4 і 10-12 годин після отруєння. Після цього потерпілому необхідно дати активоване вугілля із розрахунку 1-2 таблетки на 1 кг ваги. Препарати, які також приймають під час отруєння: Ентеросгель, Регідрон, Сорбентогель, Нормогідрон, Орсола", — радить лікар-експерт Віктор Литвиненко.