Щоб не запізнитися: небезпечні ознаки перегріву і перша допомога

15,5 т.
Щоб не запізнитися: небезпечні ознаки перегріву і перша допомога

У спекотні літні дні можна непомітно для себе та інших стати жертвою високої температури. 

Як повідомляє на своєму сайті педіатр Євген Комаровський, існують симптоми, при наявності яких уже необхідно вживати екстрених заходів із надання першої допомоги.

Він також називає різноманітні стани, характеризує їх симптоми і називає екстрені заходи, яких необхідно вжити. 

Тепловий удар

Симптоми: висока температура тіла (39°С або вище), гаряча, червона, суха або волога шкіра, посилене серцебиття, прискорений пульс, головний біль, відчуття запаморочення, нудота, сплутаність свідомості, втрата свідомості (непритомність). 

Відео дня

Що робити: необхідно викликати "швидку" - людина в стані теплового удару потребує невідкладної медичної допомоги. Крім того, потерпілого потрібно перемістити в прохолодне місце і допомогти знизити температуру за допомогою прохолодної тканини (одягу) або прохолодною ванни

Гіпертермія (перегрів)

Симптоми: рясне потовиділення, холодна, бліда і волога шкіра, прискорений, слабкий пульс, нудота або блювота, м'язові спазми, відчуття втоми або слабкості, відчуття запаморочення, головний біль, непритомність (втрата свідомості). 

Що робити: необхідно перемістити людину в прохолодне місце, розстебнути одяг, покласти на тіло вологі серветки або покласти в прохолодну ванну, дати пити воду. Варто негайно звернутися за медичною допомогою, якщо не проходить нудота, погіршується стан і симптоми зберігаються довше 1 години. 

Теплові судоми

Симптоми: рясна пітливість під час інтенсивних вправ, а також м'язовий біль або спазми. 

Що робити: припинити фізичну активність і перейти в прохолодне місце, пити воду або спортивний напій, почекати, поки судоми зникнуть, перш ніж продовжити будь-яку фізичну активність. Варто негайно звернутися за медичною допомогою, якщо: судоми тривають довше 1 години, людина дотримується дієти з низьким вмістом натрію, а також є проблеми з серцем. 

Сонячний опік

Симптоми: хвороблива, червона і гаряча шкіра, пухирі на шкірі. 

Що робити: не можна виходити без одягу на сонце, поки не заживуть сонячні опіки, варто надягати прохолодний одяг на засмаглі ділянки або прийняти прохолодну ванну, нанести зволожуючий лосьйон на обгорілі ділянки і в жодному разі не можна відкривати пухирі. 

Пітниця

Симптоми: червоні скупчення маленьких бульбашок, які виглядають як прищі на шкірі (зазвичай на шиї, грудей, паху або ліктьових згинах). 

Що робити: постаратися не перебувати в жарких вологих місцях, не мочити ділянки шкіри з висипаннями, використовувати для обробки висипів спеціальний підсушуючий порошок (наприклад дитячу присипку).

Як профілактичні заходи при знаходженні на спеці не варто забувати про постійне заповнення рідини в організмі і захист від сонця - головний убір і легкий просторий одяг світлих тонів.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки