Імунолог розповіла, як правильно боротися з герпесом

85,1 т.
Імунолог розповіла, як правильно боротися з герпесом

При частих клінічних проявах герпесу потрібно обов'язково йти до лікаря, інакше це може призвести до ускладнення - менінгоенцефаліту. Здоровий спосіб життя і ліки допоможуть послабити вірус, але повністю вилікувати його не можна.

Про це розповіла в ефірі телеканалу "Соціальна країна", відповідаючи на запитання "Обозревателя", інфекціоніст Надія Іллюк.

За словами лікаря, при частих рецидивах потрібно обов'язково звертатися до лікаря, адже затягування лікування може мати жахливі наслідки для нервової системи.

"Єдиний випадок, коли дійсно потрібно йти до лікаря - це герпес із частим рецидивом, який стає постійною проблемою. Тому, що вірус герпесу може вражати нервову систему, і його часті клінічні прояви можуть призвести до таких тяжких ускладнень, як менінгоенцефаліт, наприклад", - пояснила фахівець.

Відео дня

Читайте: Забута хвороба повернулася: 20 фактів про поліомієліт і щепленні від нього. Відеографіка

"Призначається лікування противірусними препаратами, які не позбавляють нас від вірусу, але дозволяють порушити його життєдіяльність і знизити агресивність", - додала вона.

Здоровий спосіб життя допоможе імунітету боротися з вірусом, а як правильно проводити профілактику, лікар порадила наступне: "Не переохолоджуватися чи перегріватися. Не "жаритися" на сонці, коли нам випадає щастя потрапити на пляж - це буде гарантією того, що герпес не буде з нами воювати".

Іллюк попередила, що герпес може виникнути не тільки на губах.

"Найчастіше він (герпес. - ред.) буває на губах, але може з'явитися на статевих органах, на шкірних покривах, де завгодно, куди він потрапляє з руками. Найважче - це ураження нервової системи", - констатувала імунолог.

Читайте: Медики створили надшвидкі ліки від гепатиту

Хоча вірус може і не мати зовнішніх проявів, герпес продовжує існувати в організмі. Він ховається в нервових вузликах периферичної нервової системи.

"Справа в тому, що вірус герпесу, коли ми його не бачимо на губах, ховається в нервових гангліях. У вузликах, прив'язаних до нашої периферичної нервової системи. І, відповідно, по нервах, як по проводах, він може потрапляти в центральну нервову систему".

"Насправді, перші описи герпесу були ще за фараонів. Виділили його вперше в сороковому році. Почали лікувати герпес (перші препарати) в 63-му році. Сьогодні вже практично 2016-й рік, і проблема залишається невирішеною, настільки він (герпес. - ред.) підступний", - резюмувала імунолог.

Як повідомляв раніше "Обозреватель", смертельно небезпечний вірус був виявлений у курячому м'ясі.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки