Доктор Комаровський розповів, як уберегтися від хвороби "рука-нога-рот"

299,1 т.
хвороба рука-нога-рот

Лікар-педіатр, кандидат медичних наук, автор популярних книг і телепрограм, присвячених здоров'ю дітей, доктор Євген Комаровський розповів, як не підхопити ентеровірусну інфекцію.

Про це йдеться в статті, опублікованій на його сайті.

Йдеться про хвороби з умовною назвою Hand-foot-and-mouth disease (HFMD - "рука-нога-рот"), яка найчастіше вражає немовлят і дітей дошкільного віку. Зазвичай вона проявляється лихоманкою, хворобливими виразками в роті і висипом на руках і ногах. Саме локалізацією найбільш характерних симптомів пояснюється назва цього захворювання.

Найбільш поширеною причиною HFMD є вірус Коксакі A16 (сімейство ентеровірусів). Це захворювання в основному вражає немовлят і дітей віком до 5 років, оскільки вони ще не виробили імунітет до збудників цієї хвороби. Проте підлітки і дорослі також можуть заразитися і хворіти HFMD. У Сполучених Штатах пік захворюваності припадає на теплу пору року -весну, літо і осінь.

Відео дня

Симптоми HFMD зазвичай включають такі прояви:

лихоманка;

знижений апетит;

біль у горлі;

погане самопочуття, загальна слабкість;

хворобливі виразки в роті, які зазвичай починаються як плоскі червоні плями;

висип у вигляді плоских червоних плям, які можуть пузиритися на долонях, підошвах ніг, а іноді і колінах, ліктях, сідницях і/або в області статевих органів.

Симптоми ці частіше проявляються поетапно, не всі одразу. Крім того, не у всіх хворих спостерігаються всі з перерахованих ознак інфікування. Деякі люди можуть взагалі хворіти без будь-яких симптомів, але в цей час вони все одно є носіями вірусу і передають його іншим.

Доктор Комаровський розповів, як уберегтися від хвороби ''рука-нога-рот''

Зазвичай HFMD протікає легко - майже всі хворі відновлюються через 7-10 днів без лікування. Ускладнення розвиваються вкрай рідко.

Іноді в інфікованої людини може розвинутися вірусний менінгіт (характеризується лихоманкою, головним болем, регідністю потиличних м'язів, значною слабкістю і занепадом сил, сонливістю або проблемами зі сном), і тоді, ймовірно, знадобиться госпіталізація протягом декількох днів. Ще більш рідкісні ускладнення - поліомієлітоподобний параліч або енцефаліт (запалення головного мозку). Саме такі ускладнення без лікування можуть бути смертельними.

Читайте: Комаровський розкрив шокуючі дані про кількість підроблених ліків в українських аптеках

Пацієнти з HFMD - заразні. Віруси, що викликають HFMD, у хворої людини виявляються в:

секреторних виділеннях носа і горла (слина, мокротиння або слиз, яка знаходиться на слизовій оболонці носа);

вмісті пухирів, які можуть бути у хворого на руках, ногах та в паху;

фекаліях.

HFMD поширюється від інфікованої людини до інших людей через:

тісний контакт, такий як поцілунки, обійми або обмін чашками і посудом;

кашель і чхання;

контакт із фекаліями, наприклад при зміні підгузника;

контакт із рідиною пухиря;

дотик до об'єктів або поверхонь, на яких є вірус.

Доктор Комаровський розповів, як уберегтися від хвороби ''рука-нога-рот''

Хворі HFMD найбільш заразні протягом першого тижня нездужання, хоча іноді вони можуть залишатися заразними протягом декількох тижнів після зникнення симптомів. Деякі люди, особливо дорослі, можуть хворіти без будь-яких симптомів, але водночас поширювати вірус, який здатний вразити оточуючих. Ось чому потрібно завжди дотримуватися правил гігієни - хоча б часто мити руки з милом, особливо в громадських місцях. Цим ви можете звести до мінімуму ймовірність зараження і поширення інфекції.

HFMD в основному вражає немовлят і дітей віком до 5 років. Проте школярі і дорослі теж можуть захворіти, тому що після перенесеного HFMD у них розвивається імунітет до конкретного вірусу, який викликав захворювання, а оскільки HFMD може бути викликаний різними вірусами, то зараження одним із них і подальша хвороба не виключені.

Спеціального лікування для HFMD немає. Лихоманку і біль можна контролювати за допомогою безрецептурних препаратів - жарознижуючих і знеболюючих засобів, таких як ацетамінофен (парацетамол) або ібупрофен. Для хворих HFMD дуже важливо пити достатню кількість рідини, щоб запобігти зневодненню організму.

Для захисту від HFMD вакцини немає, проте ви можете зменшити ризик зараження вірусами, які викликають HFMD, дотримуючись кілька простих правил:

мийте руки часто з милом і водою протягом 20 секунд, особливо після зміни підгузників, і допоможіть маленьким дітям зробити те ж саме;

не торкайтеся до очей, носа і рота немитими руками;

уникайте близьких контактів, таких як поцілунки, обійми й обмін чашками і їжею з людьми, ураженими HFMD;

часто дезинфікуйте постійно використовувані поверхні і предмети, такі як іграшки та дверні ручки, особливо, якщо хтось хворий.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше доктор Комаровський назвав найчастіші причини зовнішнього отиту.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки