Експерт розповіла, як правильно піти на лікарняний: 10 кроків

106,8 т.
Експерт розповіла, як правильно піти на лікарняний: 10 кроків

З осіннім похолоданням в Україні зросла кількість пацієнтів з ГРВІ та грипом. На жаль, багатьом з них, особливо офісним співробітникам, доводиться "хворіти на ногах".

В умовах високої кризи, коли українці бояться втратити робочі місця, вони дозволяють собі не піти на роботу тільки якщо вже зовсім себе погано почувають.

Читайте: "Лікарняні" і "декретні" за новими правилами: 6 головних змін

Згідно з даними кадрового порталу HeadHunter.ua, тільки кожен другий начальник готовий відпустити свого підлеглого на лікарняний. А оплачувати час хвороби готовий тільки кожен п'ятий, пишуть Вести.

Відео дня

"Орієнтуються, як правило, на температурні показники, - говорить сімейний доктор Варвара Цибулька із Сум. - Якщо температура тіла вище 38 градусів, то на роботу не йдуть. Але як тільки показник падає до 37,2, людина переконує себе, що хворобу вона подолала і готова працювати. Люди не замислюються, що температура - лише один із симптомів, прибравши який за допомогою ліків, захворювання не вилікуєш, а тільки переведеш в стан хронічного. Хворіти ніхто не хоче. Всі хочуть тільки гроші заробляти".

Втім, відхід на лікарняний, скільки б він не тривав, зовсім не означає, що в цей час ви втратите в зарплаті. Хоча все, звичайно, залежить від страхового стажу співробітника і правильно оформленого лікарняного листа. Експерт з трудового права Ярослава Вінницька розповіла, як хворому співробітникові правильно піти на лікарняний. Зазначимо, що оплачуваний лікарняний має бути не тільки у випадку, якщо зліг сам працівник, а й коли він повинен доглядати за хворою дитиною або дружиною/чоловіком; якщо СЕС відправила на карантин; якщо людину за станом здоров'я перевели на легшу, але нижчеоплачувану роботу; у разі санаторно-курортного лікування, якщо вас на відпочинок відправили після лікування в стаціонарі.

Читайте: Квіташвілі розповів, як ліквідувати "хабара" в лікарнях

Правильний лікарняний

За законом, лікарняний лист потрібно відкривати в перший же день нездужання. Для цього слід звернутися до лікаря за місцем проживання. Він повинен оформити бланк "Листок непрацездатності", де чітко будуть вказані ваше ім'я, повна назва підприємства, на якому ви працюєте, ваша посада, діагноз і дата звернення. Тільки в такому випадку ви можете претендувати на грошову компенсацію тимчасової непрацездатності через хворобу. Всі інші меддовідки і заяви такого права не дають.

Виклик лікаря додому

Якщо у хворого температура вище +38 градусів, то щоб уникнути швидкого поширення хвороби при контакті з іншими людьми, МОЗ рекомендує не відвідувати поліклініку, а викликати лікаря додому. Але дільничний лікар не має права відкрити вам лікарняний лист вдома. Він лише зробить запис у медичній картці і передасть інформацію в поліклініку, що конкретному хворому потрібен лікарняний. Крім того, дільничний призначить вам наступну дату прийому вже в поліклініці. Вирушаючи на призначений огляд, ви можете попутно переконатися, що ваш лікарняний лист був відкритий. Іноді потрібно додаткове посвідчення особи хворого, тому на прийом краще вирушати з паспортом.

Швидка допомога

Згідно з інструкціями МОЗ, лікар невідкладної або екстреної меддопомоги не має права відкривати лікарняний лист. Єдиний документ, який дозволено оформляти бригаді невідкладної, - довідка, що підтверджує виклик. Але права пропускати роботу цей документ не дає. Для оформлення лікарняного вам все одно доведеться відправитися в поліклініку або викликати дільничного лікаря.

Госпіталізація

Якщо у хворого висока температура тіла, інтоксикація (блювота, діарея), кровотеча, гострий біль у черевній порожнині, порушення мови і т.п., то такого хворого слід госпіталізувати (можна шляхом виклику швидкої). День госпіталізації і вважатиметься першим днем ??лікарняного. А сам лікарняний лист буде оформляється не дільничний лікар, а ваш лікуючий доктор і завідувач відділення, куди вас направлять на лікування.

Права іногородніх

Щоб потрапити на прийом до дільничного лікаря за місцем проживання, а не прописки, достатньо звернутися в найближчу поліклініку з паспортом і написати заяву на ім'я головного лікаря. Тут, як правило, головні лікарі просять сплатити "благодійний внесок" на рахунок лікарні в банку і не підписують заяву до тих пір, поки пацієнт не покладе їм на стіл гроші або не принесе чек про оплату з банку. Але такі дії можна розцінювати як вимагання. Адже благодійні внески на те й благодійні, щоб робити їх за власним бажанням, а не за наказом головлікаря. Тому ви маєте повне право не платити внески.

Єдине, за що доведеться викласти гроші, це бланк медичної карти (якщо у вас немає старої) - до 20 грн. Крім того, якщо пацієнт принесе договір про оренду квартири або будинку, то його відправлять до дільничного, який обслуговує відповідну вулицю і будинок. Якщо договору оренди немає, про вибір лікаря потрібно домовлятися з керівником клініки.

Кому і скільки хворіти

Лікарняний видають на термін від 1 до 5 днів. Якщо хворобу подолати за цей час не вдалося, то документ можна продовжити ще на 5 днів - допоки людина не вилікується або не буде визнаною інвалідом (у другому випадку людина вже отримує допомогу по інвалідності). Якщо лікарняний виданий по догляду за дитиною до 14 років, то перебувати вдома можна 14 днів; по догляду за хворим членом сім'ї - максимум 7 днів. Якщо ж органи СЕС відправили вас на карантин, то допомога по тимчасовій непрацездатності надається за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Куди не треба йти

Станції переливання крові, установи судово-медичної експертизи, лікарі на турбазах, у курортних поліклініках, у косметологічних, бальнеологічних лікарнях та "нелікарняних" закладах видавати лікарняні не можуть. А от приватні клініки й окремі приватні лікарі, які оформлені як фізособи-підприємці, мають право оформляти лікарняні листи. Причому їхній формат не змінюється.

Оплата за лист

Недобросовісні медичні працівники часто вимагають грошей нібито за бланк та оформлення лікарняного листа. Це протизаконно. В інструкціях МОЗ України чітко прописано, що ця послуга безкоштовна.

Сума лікарняного

Грошова допомога при тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника. Перші п'ять днів лікарняного оплачує роботодавець, решта - Фонд соцстрахування (якщо мова йде про догляд за хворою дитиною, то з першого дня лікарняні платить соцстрах). Якщо хворий має страховий стаж до 3 років, він отримує 50% суми від свого щоденного середнього заробітку; якщо від 3 до 5 років - то 60%; від 5 до 8 років - 70%. Від 8 і вище - 100%.

Потрібно розуміти, що за законом компенсувати роботодавець і соцстрах зобов'язані тільки офіційну частину зарплати. Якщо ж гроші ви отримуєте в конверті, то і вимагати повної компенсації не можете.

Три печатки

Щоб лікарняний лист вважався дійсним, його потрібно не тільки правильно відкрити, але й закрити. Для цього дільничний лікар повинен поставити на ньому три печатки: свою, гербову і трикутну. Якщо хоча б одна з них відсутня, компенсацію отримати ви не зможете.

Особистий досвід

"Шеф боїться за своє здоров'я і береже наше"

"Хворіти чи не хворіти - вирішує роботодавець, - каже Мар'яна Сорока, помічник одного з депутатів ВР. - Шість років тому моєму шефу ворожка сказала, що він стане впливовою людиною, буде мати багато грошей, якщо уважніше поставиться до власного здоров'я. Ці слова мій начальник сприйняв серйозно. Кинув пити, курити, почав займатися спортом, правильно харчуватися. Він дуже піклується про своє здоров'я і ретельно стежить за нашим. Як тільки хтось із співробітників чхне - негайно ж відправляє на недельку хворіти вдома. Причому гроші за лікарняний виплачує в повному обсязі".

"Начальник дозволив хворіти, коли захворів сам"

"Я півроку працюю секретарем у приватній фірмі, - розповідає Наталя Павленко з Києва. - Все було добре, поки я не захворіла. Справа в тому, що до хвороби мій начальник ставився до мене добре. Він удвічі старший за мене, часто донькою називав. Але ось одного разу я спробувала відпроситися додому раніше - температура була висока. А він не відпустив. Мовляв, нікому на дзвінки відповідати. Сказав, щоб я чай із малиною собі заварила і йому чашечку зробила. Мені так прикро стало! Уже через день у нього теж температура піднялася. На роботу він не вийшов, і тоді і мені дозволив долікуватися вдома".

"На лікарняний - за скаргою клієнта"

"Моя начальниця раніше про лікарняний навіть слухати не хотіла, - говорить Ольга Семенова, продавщиця шаурми біля столичної станції метро "Печерська". - Я працюю на вулиці і в спеку, і в холоднечу. Хворію часто. Але відпускати мене на лікарняний ніхто і не думав, поки покупці не наскаржилися. Мій вагончик якраз біля входу в ЦВК стоїть. Якось один чоловік звідти шаурму у мене замовив. Я тоді хворіла і, поки готувала йому замовлення, разів п'ять чхнула. Він інтелігентний такий. Шаурму оплатив, але їсти не став. Попросив телефон начальника. Я дала. Не знаю, що він там їй наговорив, але вже наступного дня мене відправили на лікарняний, а моя начальниця вийшла мені на підміну. Тепер, коли хворію, мені дозволяють вдома відсиджуватися. А того чоловіка більше не бачила. Може, прочитає про мене в газеті - згадає. Хочеться сказати йому спасибі".

Із липня лікарняні нараховують по-новому

Із 4 липня був змінений порядок розрахунку лікарняних виплат. Тепер середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 місяців, а не шість, як було раніше) заробітної плати на кількість календарних днів зайнятості без урахування днів, не відпрацьованих із поважних причин (їх чотири - лікарняний, відпустка по вагітності та пологах, відпустка по догляду за дитиною до 3 років (6 років за медичним висновком), відпустка "за свій рахунок"). Сумісникам середня зарплата розраховується, виходячи з періоду роботи за сумісництвом.

Опитування: 35% компаній не дбають про здоров'я співробітників

Тільки в 40% українських компаній надають можливість брати лікарняний. Про це свідчать дані опитування hh.ua. Інші способи турботи про здоров'я співробітників теж використовують не часто. Зручні меблі є тільки в 30% офісів, медстраховку надають 14% роботодавців, а абонементами в спортзал забезпечують лише 5%. У період епідемій 65% працедавців не вживають ніяких заходів, лише в поодиноких компаніях проводиться вакцинація або частіше провітрюють офіс. У 35% компаній взагалі не дбають про здоров'я співробітників.

Незаконно: за липовий лікарняний просять від 150 до 700 грн

Оформляти лікарняний лікарі повинні безкоштовно. Однак бувають випадки, коли для лікарняного немає ніяких медпоказань, але людина з якоїсь причини хоче прогуляти роботу. Тоді лікар і горе-пацієнт вдаються до злочинної схеми, коли медик виписує липовий лікарняний. Ціна послуги різна: найдешевше за підроблення візьмуть у областях Західної України - за 150-300 грн. Найдорожче оформлення липової довідки обійдеться жителям Київської, Одеської, Дніпропетровської та Харківської областей - 500-700 грн.

Як повідомляв "Обозреватель", в Україні змінено порядок розрахунку "лікарняних" і "декретних".

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки