Світ перемагає СНІД: вчені навчилися видаляти ВІЛ із ДНК

12,3 т.
Світ перемагає СНІД: вчені навчилися видаляти ВІЛ із ДНК

Команда дослідників зі Школи медицини Темпльського університету у Філадельфії винайшли методику, що дозволила видалити з клітин організму вірус ВІЛ-1. Це найважливіший крок на шляху до винаходу ліки, назавжди кому рятувати людство від СНІДу. Таким же способом можна буде лікувати і інші приховані інфекції. У статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, представлено докладний опис створення і дії технології видалення генетичного матеріалу ВІЛ-1.

Читайте: Що спільного між війною в Україні і боротьбою зі СНІДом

За статистикою, в даний час в світі більше 33 мільйонів людей заражені ВІЛ-інфекцією. Хоча високоактивна антиретровірусна терапія (ВААРТ) дозволяє в останні 15 років контролювати стан людини, лікування потрібне безперервне. До того ж саме захворювання вельми негативно впливає на здоров'я: пацієнти часто страждають кардіоміопатією (ослаблення серцевої м'язи), захворюванням кісток, нирок і нейрокогнітивних розладами. Ці проблеми часто посилюються токсичністю препаратів, покликаних контролювати вірус, повідомляє Ділова столиця.

Відео дня

Читайте: Через 15 років епідемія СНІДу зникне - вчені

Проблема в тому, що ВІЛ-1-надзвичайно чіпкий, він назавжди впроваджує свій геном в ДНК жертви, роблячи захворювання практично невиліковним. Дослідники університету Темпл нарешті знайшли спосіб назавжди витягти ВІЛ-1 з клітин людини.

Який очолив розробку Камел Халілі розповідає, що відстежувати і витягувати вірусний геном здатна комбінація ферменту, редактирующего ДНК (нуклеази), і нитки так званої направляючої РНК (GuideRNA). Потім генетична осередок ремонтується: вільні кінці спаиваются клітинним захисним механізмом, і в результаті виходить абсолютно здорова, вільна від вірусу клітина.

Читайте: В катастрофі Boeing 777 загинули 100 учасників конференції з боротьби зі СНІДом

Для того щоб уникнути випадкового зв'язування направляючої РНК з будь-який інший частиною генома пацієнта, вчені створили нуклеотидні послідовності, які не з'являються в яких би то не було кодують послідовностях ДНК людини. Таким чином вдалося уникнути пошкодження здорових клітин. Завдяки використанню методики вдалося відредагувати кілька основних типів клітин, зазвичай слабости ВІЛ-1, в тому числі мікроглії, макрофаги і Т-лімфоцити.

"Імунна система не здатна самостійно знищити ВІЛ-1 - вилікувати хворобу можна, лише видаливши вірус, - пояснює Камел Халілі. - Важливо, що аналогічна методика може застосовуватися для боротьби з багатьма іншими важковиліковні вірусами". Нова технологія також буде використовуватися для створення терапевтичної вакцини: клітини, озброєні комбінаціями нуклеази і керівної РНК виявилися абсолютно непроникними для ВІЛ-інфекцій.

Розробка фахівців Темпльського університету здатна зробити справжній переворот у сфері боротьби зі СНІДом, проте на її доопрацювання піде ще два-три роки. Вчені також попереджають, що ВІЛ-1 схильний до мутацій, тому лікування повинно бути строго індивідуальним, адаптованим під унікальні вірусні послідовності кожного пацієнта.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки