Спасибі рибам: медики відкрили унікальний спосіб відновлення зору

10,6 т.
Даніо-реріо, рибки

Медики виявили у риб механізм, який може звернути процес макулярної дегенерації, що провокує втрату зору.

Про це повідомляє видання MED Daily з посиланням Daily Mail.

За словами вчених, макулярна дегенерація - одна з головних причин втрати зору людиною. Цей процес починається, коли пошкоджується сітківка. Проте зниження показників одного з'єднання в мозку допомагає запустити відновлювальні процеси в сітківці. Якщо вчасно звернути процес, то людина зможе забути про окуляри.

Читайте: Скільки людей здатні "чути" очима? З'явилася відповідь

Відео дня

Співробітники Університету Вандербільта знайшли в очах рибок даніо-реріо особливу сполуку, яка робить сітківку ока цих риб схожою на людську. Виявилося, що вони можуть запускати процес відновлення очей, знижуючи в мозку рівень концентрації нейропередатчика ГАМК.

Ймовірно, інгібітор ГАМК, який виступає в ролі "перемикача", допоможе і людям. Регенерація відбувається за рахунок активізації дорослих стовбурових клітин. Вони відновлюють пошкодження, замінюючи постраждалі клітини сітківки.

Як повідомляв "Обозреватель", японці вперше пересадять пацієнту особливі очі.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки