Казахська сонна хвороба, через яку евакуювали село, може поширитися

11,4 т.
Казахська сонна хвороба, через яку евакуювали село, може поширитися

Російський професор Леонід Рихванов вважає, що загадкова хвороба, що вразила сотні жителів казахського села Калачі, частину з яких довелося евакуювати, може поширитися.

Про це пише в Newsweek Фелісіті Кейпон, повідомляє Inopressa .

Рихванов визнав, що вчені поки не знають достеменно, в чому причина хвороби. Тим часом на цьому тижні в районі Калачі почалася дев'ята хвиля хвороби.

"Хворі раптово засипають у будь-який час дня і ночі. Часто їх не вдається розбудити протягом декількох діб. Деякі після пробудження нічого не пам'ятають і скаржаться на сонливість, інші розповідають, що бачили жахливі галюцинації", - йдеться в статті. З березня 2013 зафіксовано більше 150 випадків захворювання.

Відео дня

Читайте: Правда і міфи про здоровий сон

Рихванов, що працює на кафедрі геоекології і геохімії Томського політехнічного університету, вважає, що причина - виділення радону з покинутого уранового рудника неподалік від Калачі. "Радон може діяти як наркотична речовина або засіб для анестезії. Зараз підземелля шахти затоплені і гази видавлюються на поверхню", - заявив Рихванов. Він підкреслив, що це лише робоча, поки не доведена гіпотеза, але якщо вона вірна, то захворювання може поширитися.

Серед інших гіпотез - отруєння чадним газом або навіть масова істерія.

Минулого тижня місцева влада вирішила розпочати евакуацію жителів з села, оскільки ситуація не покращується, йдеться в статті.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки