ДЦП - не проказа: в Україні випустили пам'ятку для персоналу публічних місць

3,7 т.
ДЦП - не проказа: в Україні випустили пам'ятку для персоналу публічних місць

В Україні підготували пам'ятку для працівників громадських закладів, у якій розповідається, як допомогти людині із діагнозом ДЦП, та як правильно з нею спілкуватися, щоб вона не відчувала себе вигнанцем у театрі, кафе або спортзалі.

Про це в прямому ефірі "Обозревателя" розповіла керівник Благодійної організації "Долоні щастя. ДЦП" Леся Миськів.

За її словами, проблема інформування людей про ДЦП - дуже важливе питання, яке необхідно вирішувати, оскільки існує невидима психологічна стіна між здоровими людьми та людьми із ДЦП, яка не дозволяє їм інтегруватися в суспільство.

Читайте: Дружина Порошенка запросила на каву хворого на ДЦП, якого вигнали з львівського ресторану

Відео дня

"Ми підготували пам'ятку, яка розповідає, як краще комунікувати з людиною, у якої є ДЦП ... Адже сім'ї, у яких виховуються дітки із синдромом ДЦП, теж хочуть бувати у тих же публічних місцях, як і будь-яка інша сім'я в Україні", - зазначила Миськів.

Вона додала, що пам'ятка направлена для персоналу публічних місць і допоможе їм зрозуміти, як правильно потрібно поводитися з людьми, що мають особливі потреби.

"Коли ви зустрічаєте таку людину в публічному місці, то пропонуйте свою допомогу ненав'язливо. Зосередьтеся на словах, на розмові, а не на рухах. Будьте готові до того, що ви витратите на розмову з цією людиною трохи більше часу, ніж зазвичай. Але не потрібно сповільнювати свою промову. Людина з діагнозом ДЦП має, як правило, збережений інтелект. Ця людина вас чує і розуміє прекрасно, і готова на це відреагувати, хоча, може, і не так швидко, як людина без діагнозу ДЦП. І потрібно обов'язково запропонувати свою допомогу в пересуванні, якщо людина знаходиться, наприклад, в інвалідному візку", - зазначила Миськів.

Вона підкреслила, що більшість людей, не розуміючи справжньої специфіки цієї хвороби, вважають, що така людина нездорова психічно. І головною причиною всіх страхів є відсутність інформації, що у цих людей збережений інтелект, і вони нікому не зашкодять.

Як повідомляв "Обозреватель", переселенця із Донецька Романа Кисляка, вигнали з львівського ресторану через ДЦП.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки