Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

359,0 т.
Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Порушення роботи різних органів і систем нашого організму є однією з найбільш частих і поширених проблем.

У розрізі цієї ситуації "Обозреватель. МедОбоз" пропонує читачам перелік лікарських засобів, без купівлі яких можна спокійно обійтися і не помітити великого ефекту лікування цими препаратами.

Ліки, які не лікують

На фармацевтичному ринку знаходиться безліч ліків - майже 10 тисяч найменувань. Як розібратися у такій великій кількості назв? Найчастіше ми довіряємо лікарям і в першу чергу - рекламі. Ми "прописуємо" самі собі препарати, які нам більш переконливо прорекламували з екранів телевізора, не замислюючись про те, що ж там усередині.

Відео дня

Досить часто, на жаль, виявляється, що багато із них - не ліки, а справжнісінькі "фуфломіціни", які можуть лікувати хіба що завдяки ефекту плацебо.

Тобто самонавіювання. За таким самим принципом цілком можна лікуватися звичайною чистою водою з-під крана. Головне - переконати себе, що вона лікує.

На жаль, ефект плацебо діє лише на 20% тих, хто скуштували цей продукт. Решта 80% покупців викинули гроші на вітер, оскільки багато із цих пустушок або містять неефективну діючу речовину, або містить ефективну, але в таких малих дозах, що подіяти вона ніяк не може.

Чому краще знати про ці препаратах і уникати їх прийому? Та тому, що сьогодні існує величезний вибір дійсно ефективних ліків, але ж ви не просто ковтаєте цукерку - приймаючи ліки, ви очікуєте ефективного лікування недуги.

І час, витрачений на лікування фуфломіцінами, може виявитися критичним для розвитку хвороби, наприклад, гострий стан може перерости у хронічне захворювання.

Найбільш популярні ліки-фейки

1. Арбідол

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною Арбідолу є арбідол.

Аналоги Арбідолу продаються під назвами Арпетолід, Арпефлю, ОРВІтол НП, Арпетол, Імустат.

Читайте: Українців лікують ліками, які світ давно списав: названі препарати

Препарат винайдений за часів СРСР. Всупереч розхожій думці, далеко не все те, що вироблялося у ті часи, мало високу якість. Зокрема, Всесвітня організація охорони здоров'я цей препарат ніколи не визнавала лікарським засобом.

Можливо, тому клінічні випробування препарату (тобто випробування на людях) проводилися за допомогою Арбідолу лише в країнах СНД і ще в Китаї.

Реклама говорить, що ці нібито ліки мають противірусну та імуномодулюючу дію, і лікують мало не всі відомі "простудні" захворювання - від вірусу грипу до ГРВІ. Однак ефективність їх досі не є доведеною.

2. Ессенціале

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною Ессенціале є поліенілфосфатіділхолін.

Аналоги Ессенціале продаються під назвами: Ессенціале форте, Ессенціале Н, Ессенціале форте Н. Препарат активно рекламується на ТБ і популяризується лікарями, які отримують за це чималі гроші від фармацевтичних компаній. Він, як і інші "гепатопротектори" нібито покликаний захищати печінку. Шкода, що це у нього не виходить - під час наукових досліджень позитивного прийому від нього не виявилося.

Більш того: якщо у людини спостерігається гострий або хронічний гепатит, то прийом Ессенціале викликає посилення застою жовчі і активізує запальний процес у печінці.

Фактично, розрекламований Ессенціале є не ліками, а харчовою добавкою сумнівної дії. І вже точно не варто заплачених за нього грошей.

3. Пробіотик

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною пробіотиків є живі мікроорганізми.

Найбільш популярні і рекламовані з них - Хілак форте, Ацилакт, Ентерол, Біфіліз, Лактобактерин, Споробактерін.

На жаль, позитивного ефекту від прийому пробіотиків не спостерігається. Більше того, мікроорганізми, що містяться в них - корисні бактерії і спори - не є живими, оскільки в процесі фасування і пакетування гине приблизно 99% із них. Уже краще регулярно пити кефір.

Не випадково ні в країнах Європейського Союзу, ні у США пробіотики лікарі не призначають.

4. Мезим форте

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною Мезиму є панкреатин.

Найбільш популярні і рекламовані аналоги: Фестал, Ензістал, Вестал, Гастенорм, Креон, Панзинорм, Панкреаз, Ензибене, Ерміталь.

Як показують дослідження, панкреатин - не ліки, а фермент, що допомагає у перетравленні їжі. Причому приймати його можна не довше 5-7 днів, інакше підшлункова просто розучиться сама його виробляти.

Ще раз: він не лікує підшлункову, а ефект справляє лише при переїданні. До лікування діабету, панкреатиту, грижі або серйозних розладів травного тракту він відношення не має.

5. Корвалол

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною корвалолу є фенобарбітал.

Аналоги корвалолу випускаються під назвами: Валокордин, Валосердін.

Діюча речовина відноситься до групи барбітуратів, викликає залежність, має наркотичну дію.

Регулярне вживання викликає когнітивні та неврологічні порушення, у тому числі:

- розлад короткочасної пам'яті;

- порушення мови;

- нестійка хода;

- придушення сексуальної функції.

Через побічні ефекти Корвалол і його аналоги заборонено ввозити у США, ОАЕ, а також у багато країн-членів Європейського Союзу.

6. Пірацетам

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною Пірацетаму є пірацетам.

Аналоги випускають під назвою: Луцетам, Мемотропіл, Ноотропіл, Церебрил.

Як і інші ноотропні препарати, відомий тільки в країнах колишнього СРСР.

Ефективність із моменту винаходу так і не довели, зате небажаних побічних ефектів - хоч відбавляй (збудження психіки, тривожність, судоми, безсоння та ін.)

У розвинених країнах досі не зареєстрований як лікарський засіб.

7. Циннаризин

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною Циннаризину є діфенілпіперазін.

Аналоги препарату - Стугезін, Стугерон, Стунарон.

У країнах Західної Європи заборонений років 30 назад, зараз його виробляють за кордоном тільки в Бангладеш. Призначався свого часу для поліпшення кровообігу головного мозку, але він має стільки побічних ефектів і такої сили (аж до розвитку хвороби Паркінсона), що медики цивілізованих країн вирішили - шкода від нього перевершує користь, і попрощалися з ним, знайшовши адекватну заміну.

Читайте: Інсульт: п'ять небезпечних помилок

У нас же його продовжують призначати з незрозумілої причини.

8. Валідол

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною Валідолу є ментиловий ефір ізовалеріанової кислоти.

Скажімо простіше - це масло м'яти. Аналогами м'ятних пастилок, - вибачте, Валідолу, - є Валофін і Ментовал.

Ефект від нього той самий, що і від чаю з м'ятою - це всього лише легке (дуже легке) заспокійливе. Не більше того. Покладатися на нього при проблемах із серцем - все одно що лікувати відкритий перелом прикладанням подорожника.

Так що майте на увазі: намагатися лікувати болі в серці за допомогою Валідолу - не тільки наївно, але в XXI столітті - злочинно по відношенню до свого здоров'я.

У жодному разі не можна покладатися на ці ліки при серйозних проблемах із серцем, тим більше, що вони не ефективні навіть при легких нездужання.

9. Ново-Пасит

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючими речовинами Ново-Паситу є різні екстракти трав - звіробою, глоду, хмелю, меліси, бузини і навіть якогось екзотичного гвайфенезина (видобувається із гваякового дерева, що надає препарату якусь загадковість і підвищує довіру до нього з боку лікарів і особливо - пацієнтів похилого віку). Аналогів не має, оскільки унікальний.

І дійсно, хто ризикне повторити особливості його складу? Адже цей нібито анксиолитический препарат (транквілізатор) покликаний бути заспокійливим, але чомусь найактивніша і загадкова речовина його складу (гвайфенезин) є відхаркувальним засобом і застосовується при кашлі.

Цю загадку фармацевти вирішили не відкривати, і продають Ново-Пасит як заспокійливе. Лікарі в цивілізованих країнах, у свою чергу, вирішили не ламати голову, тому перестали призначати його як заспокійливе, а заодно - і відхаркувальне.

А ось у пострадянських країнах він досі популярний як транквілізатор. Правда, заспокоювати він може тільки як плацебо - за допомогою сили самонавіювання.

10. Геделікс

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Основна діюча речовина - екстракт плюща польового. Щоправда, він дуже густий, і випускається у вигляді сиропу, з великим вмістом цукру.

Аналоги випускаються під назвами: Гедерін, Гелісал, Проспан.

Препарат німецького виробника досить довго був популярний як препарат від кашлю, який - увага - випускався без рецепта. Це важливе зауваження, адже в Німеччині неможливо купити дійсно ефективний препарат без рецепта, максимум вам продадуть Аспірин.

У Національному інституті охорони здоров'я США запідозрили недобре і провели масштабне дослідження з вивчення ефективності препарату. Висновок був наступний: екстракт плюща польового не ефективний при лікуванні кашлю. А це була поставлена жирна крапка у продажах цього препарату в розвинених країнах.

Мабуть, наша до таких не належить, на пару з сусідніми - у нас його продовжують призначати і виписувати.

Уже краще над каструлею з вареною картоплею подихати, і то буде ефективніше.

11. Гліцин

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Гліцин (він же Глікокол, Амітон, Глікозіт, Глікостен і Гліколіксір) ліками не є. Його діюча речовина гліцин - всього лише амінокислота.

Препарат цей швидше можна назвати біологічно активною добавкою, від якого користі немає, а шкода може і трапитися - якщо лікувати таку серйозну недугу як алкоголізм, покладаючись на її допомогу, а не на дійсно ефективні препарати.

Ефективність Гліцину донині не доведена - бо ніхто поки не ризикнув намагатися її доводити (клінічні дослідження досі не проводилися).

12. Синупрет

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючими речовинами є збір екстрактів лікарських трав. Його аналогами є Тонзипрет і Бронхіпрет.

Цей фітопрепарат популярний у Німеччині, де випускається із 1933 року. Як повідомляється, дослідження його ефективності проводилося лише одного разу, причому замовлено було компанією-виробником.

Можете приготувати його вдома, заваривши щавель, квіти бузини і вербени. Заодно заощадите.

13. Троксевазин

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючою речовиною є флавоноїд рутина. Ще випускається під назвою Троксерутин.

Однак сенс у цих "ліків" той самий - ефективність його не доведена і вельми сумнівна. На думку західних дослідників, його дія на людину ледь помітна.

А на сьогодні ж існує величезний вибір дійсно ефективних лікарських засобів для лікування варикозного розширення вен.

14. Будь-які гомеопатичні засоби

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Діючої речовини в гомеопатичних препаратах немає. Зовсім.

Популярних у нас гомеопатичних "ліків" на українському ринку безліч: Анаферон, Антигриппін, Афлубін, Вибуркол, Галстена, Меморія, Окулохеель, Палладіум, Пумпан, Ременс, Тонзипрет, Траумель, Успокой, Енгістол... список можна продовжити. Їх сотні, якщо не тисячі, і всіх їх об'єднує одна важлива властивість: це НЕ ліки!

Читайте: Гомеопатичні препарати не відрізняються від плацебо

Навіть знаменита гомеопатія від відомого німецького виробника не зареєстрована в Німеччині як ліки, і з цієї причини продається в німецьких аптеках без рецепта.

Причина проста - 1 молекула нібито "діючої речовини" в цих "ліках" розчиняється на літр води. Приблизно такі пропорції у гомеопатії. Самі подумайте - яка користь від неї може бути, крім тієї, що народжена самонавіюванням? Ніяка.

Як обманюють українців: список ліків, які не лікують

Від гомеопатії одна користь - ці препарати не мають негативного впливу на людський організм. Однак і позитивного впливу не спостерігається теж, але ж це - головне, навіщо ви купуєте і приймаєте ліки.

Інакше можна обмежитися склянкою чистої води. З точно таким же ефектом.

Як повідомляв "Обозреватель", стало відомо, які зміни чекають українців на ринку ліків.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки