Розроблена унікальна програма, яка визначає рак за кров'ю

12,3 т.
аналізи

Вчені з Каліфорнії розробили комп'ютерну програму, яка може виявити рак зі зразка крові, а також вказати місце розташування пухлини. Готова вона буде протягом року.

Про це повідомляє Daily Mail.

Програма, що отримала назву Cancer Locator, працює шляхом пошуку специфічних молекулярних моделей у ДНК раку.

Механізм порівнює ці моделі з базою даних генетичних модифікацій, які спровоковані різними типами раку.

Читайте: Розпізнати вчасно: 9 ранніх симптомів раку легенів

"Неінвазійна діагностика раку має величезне значення, оскільки це дозволяє дізнаватися про наявність онкології на ранніх стадіях. Чим раніше це буде відомо, тим більше шансів у пацієнта позбутися хвороби. Технологія перебуває на початковому етапі розробки і вимагає подальшої перевірки, але потенційні вигоди для пацієнтів величезні", - заявила автор дослідження професор Джасмин Жоу.

Відео дня

Технологію разом із двома іншими (RF і SVM) випробували на зразках крові 29 хворих на рак печінки, 12 хворих на рак легенів і 5 пацієнтів із раком молочної залози.

Команда порівняла кількість помилок кожного методу на помилково позитивний результат - і виявила, що RF і SVM отримали коефіцієнти 0,646 і 0,604 відповідно.

Нова програма отримала нижчу частоту помилок 0,265.

Програма виявила онкологію на ранній стадії у 80% хворих на рак печінки, у 5 з 12 хворих на рак легенів.

 "Я сподіваюся, що діагностичний тест буде готовий протягом року. Це залежить від навчальних даних, тестування і машинного навчання", - сказала Жоу.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше медики назвали шість продуктів, які допоможуть запобігти виникненню раку.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки