Кожен десятий: МОЗ озвучив шокуючу статистику смертей від ботулізму в Україні

14,3 т.
Кожен десятий: МОЗ озвучив шокуючу статистику смертей від ботулізму в Україні

З 90 осіб, які захворіли на ботулізм в Україні, померло дев'ятеро. Всього було зафіксовано 81 випадок зараження. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України

Крім статистики, регулятор також поширив кілька рекомендацій, які допоможуть уберегтися від хвороби. Зокрема, в МОЗ рекомендують уникати споживання в'яленої, солоної і консервованої риби, а також м'ясних консервів, у першу чергу, домашнього виробництва. Також не варто вживати продукти, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином, або про якість яких споживачеві невідомо.

Відео дня

З моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, в середньому, близько доби.

Спочатку хворого турбують нудота, блювота, характерна біль у животі, рідкий стул без патологічних домішок. Це триває в середньому 20-24 години. Надалі з'являється порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" в горлі, біль при ковтанні, першіння в горлі - всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальним токсичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, яка і є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм необхідно звернутися до лікаря.

Нагадаємо, буквально днями в Україні зафіксовані нові випадки ботулізму, один із яких обумовлений споживанням рибної консерви промислового виробництва.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше в Києві троє людей отруїлися рибою, яку купили в супермаркеті, одна з них померла. Також випадки отруєння рибою були зафіксовані у Вінницькій області.

У столиці була введена тимчасова заборона на реалізацію рибної продукції. Пізніше в Кіровоградській області Знам'янська місцева прокуратура почала досудове розслідування за фактом спалаху ботулізму в Україні.

Крім того, стали відомі головні причини смертності від ботулізму. Також у МОЗ озвучили страшні дані щодо ботулізму в Україні. 

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки