10 вражаючих фактів про ефект плацебо

20,7 т.
10 вражаючих фактів про ефект плацебо

У чому суть ефекту плацебо? Лікар прописує людині якусь таблетку або призначає будь-яку іншу форму лікування, кажучи, що вона допоможе впоратися з його хворобою. І незабаром людина дійсно почувати себе краще.

Але зціляють її не медикаменти, а тіло і, в першу чергу, розум. Саме ж лікування, по суті, є підробкою.

Дослідників уже не перший рік цікавить, чому ефект плацебо працює. Адже відкриття глибинних механізмів, що діють у людській підсвідомості, допоможе полегшити догляд за пацієнтами та зменшити кількість препаратів, що їм виписуються.

Читайте: Гомеопатичні препарати не відрізняються від плацебо

Відео дня

Ефект плацебо був відкритий при спробі викрити шарлатана

Вперше ефект плацебо був зафіксований у кінці XVIII століття. Тоді лікар із Коннектикуту на ім'я Єлісей Перкінс отримав патент на випуск медичних пристроїв, які він назвав "тракторами". Вони виглядали як металеві палички довжиною близько 8 сантиметрів. Лікар стверджував, що вони були зроблені зі спеціальних матеріалів, хоча насправді "трактори Перкінса" складалися зі сплаву латуні і сталі. Після того, як чоловік заявив, що його винахід допомагає боротися із запаленнями і знімає будь-які больові прояви, до нього хлинув потік пацієнтів. Перкінс пропонував їм потримати "трактор" біля ділянки хворого місця впродовж 20 хвилин. Дивно, але люди стверджували, ніби відчували себе після сеансу набагато краще.

"Трактори Перкінса" складалися зі сплаву латуні і сталі

Але були й скептики - багато інших лікарів сумнівалися в дієвості "тракторів". Британський лікар Джон Хейгарт вирішив перевірити винахід свого колеги і провів тести з різними матеріалами. Він створив "трактори" з кістки, грифеля і т. д. І пацієнти Хейгарта також говорили про чудодійний вплив цих пристроїв, незалежно від матеріалу, з якого вони перебували. Джон дійшов до висновку, що поліпшення стану хворих залежало не від лікування, а від їхніх думок і очікувань.

Плацебо діє і на психологічному, і на фізичному рівні

Багато хто вважає, що ефект плацебо викликає винятково психологічні зміни. Проте є переконливі докази фізичної реакції тіла на прийом помилкових медикаментів. У 2005 році дослідники з Університету штату Мічиган виконували сканування мозку 14 здорових молодих чоловіків. Їм у щелепну порожнину вводили розчин, що викликав біль. Незабаром пацієнтам давали плацебо, називаючи його ефективним знеболюючим. Під час сканування дослідники побачили, що ділянки мозку, які відповідають за вироблення ендорфінів (гормонів задоволення), активізувалися. Учасники також заявляли, що біль вщух, незважаючи на те, що ніяких об'єктивних передумов до цього не було.

Після прийому плацебо пацієнти перестали відчувати біль у щелепі.

Це цікаво: під час схожого експерименту, проведеного в 2001 році, учасникам давали плацебо і додатково вводили препарати, що блокують вироблення ендорфінів у організмі. Результат був несподіваним: на цей раз ефект плацебо не спрацював. Ці два дослідження дозволяють зробити висновок, що саме від ендорфінів залежить, чи буде прийом нешкідливих ліків ефективним.

Читайте: Як зміцнити імунітет: 12 несподіваних порад

Ін'єкції плацебо ефективніші

Не секрет, що, якщо хтось серйозно хворий, одним із найшвидших і ефективних способів лікування є ін'єкції медичних препаратів. Це змусило дослідників задуматися і перевірити одну цікаву теорію. Їх цікавило питання: якщо ефект плацебо діє при прийомі таблеток, чи буде він спостерігатися при ін'єкціях плацебо? У середині 20-го, а потім на початку 21-го століття проводилися інтенсивні дослідження в цьому напрямку.

При використанні голок для введення препарату поліпшення стану наступали швидше і були більш вираженими, ніж при його прийомі перорально.

Вчені порівнювали результати лікування людей, які брали цукрові пілюлі (і думали, що це ліки), і пацієнтів, яким робили нешкідливі плацебо-ін'єкції, - ефективність була однаковою. З'ясувалося, що при використанні додаткового медичного обладнання (наприклад, голок) для введення препарату поліпшення стану наступали швидше і були більш вираженими, ніж при прийомі перорально. Це зайвий раз підтвердило силу ефекту плацебо і довело, що предмети, які асоціюються у нас із лікуванням на рівні підсвідомості, грають дуже важливу роль у процесі зцілення.

Може бути вилікувано навіть безпліддя!

Плацебо може допомогти навіть у складних випадках. Для одного із експериментів учені відібрали групу з 55 жінок, що страждали від полікістозу яєчників і намагалися завагітніти. Протягом півроку 33 учасницям давали плацебо, решта 32 проходили реальне медикаментозне лікування. І що ви думаєте? У "групі плацебо" п'ять жінок змогли завагітніти, у групі ж тих, які дійсно лікувалися, таких було семеро. Погодьтеся - різниця не така вже й велика і може бути списана на статистичну похибку.

Плацебо допомагає навіть у лікуванні безпліддя.

У деяких же інших тестах частота настання вагітності при прийомі плацебо досягала 40%! На думку вчених, нешкідливі ліки сприяють зняттю стресу. Це, у свою чергу, веде до поліпшення загального фізіологічного стану організму, і у жінок виходить завагітніти.

Читайте: Вчені: перепади температури вбивають людей частіше, ніж вірус СНІДу

Існує і зворотний ефект плацебо

Напевно, ви помітили, що в більшості тестів перевірялося, чи може плацебо впливати на організм як справжні медикаменти. Не можна не згадати, що проводилися і зворотні дослідження, під час яких учені намагалися з'ясувати, чи допоможе пацієнтові реальний препарат, якщо він упевнений у його неефективності? Виявилося, що ні. Більше того, зворотний ефект плацебо виявляється і в тому, що вплив будь-яких речовин - навіть наркотичних - може блокуватися, якщо людина не очікує, що вони якось на неї вплинуть.

Під час досліджень вчені з'ясували, що плацебо може мати і зворотний ефект.

Розповімо про експеримент, що підтверджує вищенаведене твердження. Німецькі та англійські вчені сканували мозок людей, яким дали болезаспокійливі засоби. Половині групи сказали, що вони випили дуже сильний препарат, у той час як іншим пацієнтам заявили, що вони приймають плацебо. У результаті з'ясувалося, що люди, які вважали, що вони отримали знеболююче, незабаром відчули ознаки полегшення. У той же час на пацієнтів, впевнених у тому, що вони прийняли плацебо, реальні болезаспокійливі ніяк не подіяли. Тобто наші очікування від лікування багато в чому визначають його успіх.

Вартість лікування впливає на результати

Дослідники з Університету Цинциннаті провели тест на 12 пацієнтах із хворобою Паркінсона. Вони дали кожному пацієнту плацебо, сказавши, що це - ефективні ліки, які допоможуть їм впоратися з недугою. Та ось тільки деяким із них медики ще ненароком заявили, що їхні таблетки коштують в 15 разів дорожче, ніж альтернативні ліки. Здогадуєтеся, які результати отримали? У пацієнтів, яким було виписано "дорогі ліки", поліпшення стану відбувалося швидше, ніж у людей, що приймали їхній "дешевий" аналог.

67% учасників заявили, що відчули себе краще, коли почали приймати дороге плацебо після дешевого.

Були проведені й інші цікаві дослідження. Так, під час одного з них 67% учасників заявили, що відчули себе краще, коли почали приймати дороге плацебо після дешевого. Такі результати показують, наскільки важливу роль відіграє наш мозок у процесі лікування. Якщо ліки коштують дорожче - люди схильні вважати, що вони будуть ефективнішими.

Читайте: Як запобігти інсульту: 7 ефективних порад

Торгова марка також впливає на результат

Не секрет, що аналогічні таблетки випускаються різними фармацевтичними компаніями. Їхній склад практично ідентичний, відрізняються тільки назви і упаковки. Проте дослідження показали: люди впевнені, що фірмові препарати ефективніші. Доведено, що, якщо виробник широко розрекламований і відомий, плацебо в його упаковці дійсно буде діяти краще, ніж така ж пустушка, подана в непоказній коробочці.

Брендові таблетки діють краще аналогічних дешевших препаратів.

Це цікаво: насправді ж брендові ліки часто коштують набагато дорожче тільки тому, що фармацевтичні компанії вкладають багато грошей у дослідження і маркетинг. Їх потрібно якось повертати - ось люди і переплачують там, де могли б заощадити.

Зараз плацебо ефективніше, ніж раніше

Прийом плацебо з кожним роком приносить все більш переконливі результати. У першу чергу, це належить до антидепресантів, заспокійливого і знеболюючих ліків. Сьогодні, згідно з даними численних досліджень, плацебо працює ефективніше, ніж, наприклад, 20 років тому. Фахівці пов'язують цей факт із тим, що зараз пацієнти почали ставитися до медиків і сучасних методів лікування з великою довірою.

Сьогодні, згідно з даними численних досліджень, плацебо працює ефективніше, ніж 20 років тому.

Грає роль і те, що сьогодні не так вже й легко отримати сильне заспокійливе або знеболюючий засіб, як, у принципі, і антидепресант. Перш ніж виписати пацієнту рецепт на якусь подібну наркотичну речовину, лікар довго спілкується з людиною, стежить за нею і робить висновок, чи дійсно йому необхідні такі сильнодіючі медикаменти. Ну як після цього не повірити в їхній чудодійний ефект?

Читайте: Вчені знайшли ефективний метод лікування раку

Ефект плацебо може працювати, навіть якщо ви про нього знаєте

Навіть коли пацієнти знають, що приймають плацебо, лікування все ще може бути ефективним. Дослідники з Гарвардського університету провели дослідження 80 хворих, що страждали від синдрому роздратованого кишечника. Половині з них не виписали ніяких препаратів, у той час як іншим пацієнтам запропонували взяти пустушки, на упаковці яких так і було написано: Placebo. При цьому медики акцентували увагу на тому, що виписують їм "таблетки плацебо, зроблені з інертної речовини, які показані в клінічних дослідженнях для викорінення симптомів роздратованого кишечника за допомогою психофізичних процесів". Зверніть увагу на те, наскільки відрізняється такий спосіб інформування від згаданого в 5-му пункті.

Плацебо діє, навіть якщо пацієнт знає, що приймає саме його.

І що ви думаєте? До кінця випробування багато хто дійсно відчув себе краще. Та ось тільки в групі, що приймала пустушки, їх було в два рази більше, ніж у контрольній.

Ефективність плацебо-хірургії

Одна справа - випити таблетку або отримати укол, і зовсім інша - провести плацебо-операцію. Все ж оперативне втручання за замовчуванням має на меті фізичний вплив на конкретний орган. Але останні експерименти показали, що багато людей починають відчувати себе краще і буквально зцілюються навіть після плацебо-операцій.

Багато людей починають відчувати себе краще і буквально зцілюються навіть після плацебо-операцій.

Наприклад, у Фінляндії хірурги працювали з пацієнтами, яким було необхідно хірургічне втручання для відновлення розірваних хрящових тканин. Половині хворих зробили справжні операції. Іншим пацієнтам медики під місцевим наркозом (тобто хворі залишалися у свідомості) виконували невеликий надріз і робили вигляд, що проводять необхідні при реальному хірургічному втручанні дії. Насправді ж вони навіть не торкалися до пошкоджених тканин. Дивно, але поліпшення в обох групах були практично однаковими.

Це цікаво: в іншому дослідженні, самі того не знаючи, брали участь люди з проблемами хребців. Половині піддослідних фахівець із вертебропластика виконав реконструкцію пошкоджених ділянок хребта. Іншим хворим були зроблені помилкові операції. І знову виявилося, що плацебо-хірургія настільки ж ефективна, як реальне хірургічне втручання.

Читайте: Топ-5 ліків, які врятували людство від загибелі

І нехай поки незрозумілі механізми, завдяки яким відбувається справжнє самосцілення організму на фізичному рівні, важливість цього відкриття - безмежна.

Не варто виключати ймовірність того, що в майбутньому люди зможуть зробити лікування за допомогою плацебо ще ефективнішим, після чого воно поступово витіснить за непотрібністю традиційні методики. Тільки уявіть собі: плацебо-пломбування зуба або плацебо-видалення кісти. Можливості нашої свідомості дійсно безмежні, залишилося лише навчитися їх розкривати і використовувати!

Джерело:fresher.ru
Джерело
fresher.ru
disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки