У боротьбі з найнебезпечнішою хворобою людини відбулася революція

7,2 т.
вірус ВІЛ

Молекулярним біологам із США вдалося виявити антитіло, здатні нейтралізувати 98% штамів ВІЛ. У цей список входять 16 із 20 найбільш "невразливих" його версій. Це відкриття дає надію на створення універсальних ліків від ВІЛ.

Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Immunity, повідомляє Zn.ua.

Повідомляється, що антитіло N6 "знайшло" слабке місце в білковій оболонці вірусу і навчилося нейтралізувати близько 98% відомих його варіацій. Саме антитіло було знайдене в крові пацієнта, чия імунна система в процесі дослідження разюче добре справлялася з ВІЛ. За словами вчених, ця людина прожила з ВІЛ понад 21 років і її імунна система перебувала в нормальному стані, не дивлячись на те, що вона не вживала антиретровірусних препаратів дуже довгий час.

Відео дня

Читайте: Вперше в світі: у Норвегії безкоштовно роздають ліки для профілактики ВІЛ

За характером дії антитіло схоже на інше, відоме як "VRC01", переважно приблизно 90% штамів ВІЛ, однак N6 "чіпляється" за вірус в іншій точці білка, яка, як виявили автори статті, майже не змінюється при його мутаціях. Крім того, N6 навчилося уникати контактів із молекулами цукрів на оболонці ВІЛ, що постійно змінювана структура захищає вірус від атак імунної системи.

Вчені сподіваються, що незвичайна структура цього антитіла, кардинально відрізняється від того, який вигляд мають інші антитіла широкого спектру дії, залишає надію на те, що його роботу можна буде помітно поліпшити шляхом внесення нових мутацій.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", куріння шкодить ВІЛ-інфікованим більше, ніж сам вірус.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки