"Відчуваю себе примарою": канадка спить по 22 години на добу, але все одно втомлюється

13,4 т.
Хізер Рід

Хізер Рід із Нової Шотландії (Канада) страждає рідкісним розладом, через який змушена спати по 22 години на добу, але все одно відчуває себе втомленою.

Два роки тому 37-річній Хізер поставили діагноз "синдром Кляйна-Левіна", який ще називають "синдром сплячої красуні", пише видання Daily Mail.

Крім синдрому Кляйна-Левіна, жінка страждає ще й хронічною втомою. У хороший день вона спить по 12 годин на добу, але часто їй потрібно більше сну. Через це руйнується її соціальне життя: за останні роки вона втратила і роботу, і друзів.

Читайте: Хлопчик із "гумовою" шиєю помер через 8 місяців після операції, яка змінила його життя

Відео дня

"Я відчуваю себе примарою у власному житті, - зізналася Хізер Рід. - Я не здатна встати з ліжка, тому що відчуваю виснаження і не можу нормально орієнтуватися в просторі. Моя втома в буквальному сенсі заподіює фізичний біль".

Канадка може проводити лише вісім годин у стані неспання, і за цей час нічого не встигає. Навіть для того, щоб вийти з кимось на каву, їй доводиться все ретельно планувати.

"Всі знають, як це буває, коли у вас грип: все навколо здається занадто яскравим, гучним, швидким, і навіть просто піднятися сходами вимагає величезних зусиль. А я так живу постійно, але мені довелося навчитися справлятися з цими симптомами".

Спочатку лікарі вважали, що у Хізер - синдром хронічної втоми, але в 2014 році їй довелося зробити термінову операцію на нирках, і її сон після цього погіршився. У результаті довгих поневірянь по лікарях невролог поставив їй діагноз "синдром Кляйна-Левіна" - дуже рідкісний розлад, яким страждає не більше 1000 осіб у світі.

Зазвичай хворі з цим синдромом живуть більш-менш нормальним життям, яке чергується з періодами тривалого сну. Епізоди хвороби можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Ніякого лікування від цього синдрому поки не існує, єдине, що можна зробити - це залишити хворих під наглядом близьких. Однак, існують препарати, що дозволяють трохи поліпшити стан.

У канадки Хізер Рід майже не буває періодів "просвітлінь". Через свою хворобу вона втратила роботу (Хізер - біолог), але багато людей не розуміють, що вона хвора, оскільки має вона абсолютно здоровий вигляд.

"О, ти так багато спиш, - напевно, ти відчуваєш себе дуже відпочившою, так кажуть мені люди, - розповіла Хізер. - Але навіть якщо я сплю постійно, я відчуваю себе так, немов спала всього хвилин 10".

Більшість хворих синдромом "сплячої красуні" одужують самі собою протягом семи років, і міс Рід сподівається, що коли-небудь їй знову вдасться взяти своє життя під контроль.

Як повідомляв "Обозреватель", хлопчик із третьою рукою вразив лікарів.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки