Смачні вбивці: названі продукти, які провокують рак
Французькі дослідники висунули припущення, що надмірне вживання ультраоброблених продуктів може провокувати онкологічні захворювання.
Про це пише ВВС.
Зокрема, до цієї категорії продуктів учені віднесли такі ласощі, як тістечка, нагетси та хліб, який продається в супермаркетах. Висновок про небезпечний вплив такої їжі був зроблений за підсумками дослідження, до якого залучили 105 тис. людей.
Найбільш небезпечними продуктами, які можуть стати причиною раку, на думку експертів є:
Читайте: Створена вакцина, що вбиває рак і метастази
- упаковані хлібобулочні вироби;
- солодкі або гострі упаковані закуски, зокрема чіпси;
- шоколадні батончики та солодощі;
- сода та підсолоджені напої;
- фрикадельки, курячі та рибні нагетси;
- локшина швидкого приготування та супи;
- напівфабрикати;
- продукти, вироблені в основному або повністю з цукру, масел і жирів.
Для встановлення взаємозв'язку між здоров'ям учасників дослідження та їх кулінарних уподобань команда Universite Sorbonne Paris Cite склала огляди продуктів харчування, які люди їли протягом двох днів. Таким чином, вони дізналися, що збільшення частки ультраброблених продуктів у раціоні на 10% спричиняло зростання числа випадків захворювання на рак на 12% (дев'ять додаткових онкодіагнозів на 10 тис.) осіб на рік.
Читайте: Стадії раку: особливості перебігу страшного захворювання
Водночас, учені відзначили, що їх висновки поки лише припущення і для підтвердження можливого взаємозв'язку між важкою хворобою та раціоном харчування необхідно провести додаткові дослідження. Крім того, вони відзначили, що на появу раку може впливати й безліч інших факторів, які шкодять здоров'ю. Зокрема, люди можуть мати шкідливі звички (куріння), вести неактивний спосіб життя, вживати надто калорійну їжу, що призводить до надмірної ваги, яка також провокує появу раку, використовувати оральні контрацептиви.
Як повідомляв "Обозреватель", учені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско після експериментів, поставлених на онкохворих мишах, заявили, що ракові пухлини можуть бути знищені шляхом інфікування їх вірусами.