Продукти, яких потрібно уникати при хворобах печінки

Продукти, яких потрібно уникати при хворобах печінки

Печінка відіграє життєво важливу роль в регулюванні травлення, управлінні метаболізмом і знешкодженні шкідливих часток або хімічних речовин, що потрапили в наш організм. І коли печінка пошкоджена, вона вже не здатна сповна виконувати свої функції, тому неправильні продукти виводять її з ладу ще більше.

MEDOBOZ підготував для вас список найбільш неприйнятних при хворій печінці продуктів, з якими варто бути максимально обережним.

Читайте: Як очистити печінку: лікарі назвали прості способи

Червоне м'ясо

Пошкоджена печінка не здатна правильно переробляти білки і руйнувати амінокислоти, що виробляються в організмі при вживанні продуктів тваринного походження. Зокрема, "вдарити" по печінці може червоне м'ясо, таке як яловичина, баранина тощо.

Крім цього продукту, максимально обмежте вживання яєць і молочних продуктів (молоко, сир, йогурт).

При цьому не забувайте, що білок важливий для організму. Тому додавайте в раціон такі продукти, як боби, горіхи, м'ясо птиці, а також сою.

Читайте: Детокс: чому печінку треба чистити?

Солоні продукти

Натрій повністю не обробляється нездорової печінкою. Консервовані продукти, фаст-фуд і інші пересолені продукти провокують набряклість черевної порожнини і затримку рідини. Так що від них краще відмовитися зовсім.

Замініть сіль травами і негострими спеціями, які також покращують смак продуктів, при цьому не шкодять печінці.

Солодощі

Уникайте солодких продуктів, таких як цукерки, морозиво і тістечка, які є простими вуглеводами з високим вмістом цукру. А вони, як відомо, перевантажують печінку і призводять до погіршення її стану.

Їжте продукти з натуральними цукрами і клітковиною, наприклад, з полуницею, апельсинами або яблуками. Такі "підсолоджувачі" не тільки покращують смак продуктів і не шкодять печінці, а й сприяють зниженню рівня цукру в крові.

Читайте: Дієта при хворобах печінки: головні поради

Спиртне

Залежно від тяжкості ушкодження печінки, відмова від спиртного може призвести навіть до процесу її відновлення. Вживання ж спиртного (в тому числі в дуже малих дозах) призводить до руйнування клітин печінки та розвитку ще більш важких станів.

Зверніть увагу, що деякі медикаменти містять алкоголь (наприклад, сиропи від кашлю), тому навіть перед їх вживанням уважно читайте інструкцію.

Раніше MEDOBOZ розповідав, за якими ознаками можна зрозуміти, що з печінкою не все гаразд.