Діти не висипаються: вчені розповіли про вплив спільного сну на здоров'я дитини

10,1 т.
Діти не висипаються: вчені розповіли про вплив спільного сну на здоров'я дитини

Американські вчені стверджують, що спільний сон батьків і дитини старше півроку несе більше шкоди, ніж користі.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

До досягнення віку 6-ти місяців педіатри радять батькам спати в одній кімнаті з дітьми, щоб уникнути раптового синдрому дитячої смерті. Однак після того, як малюкові виповнюється півроку, спільний сон - це лише гарантія того, що батьки не висипаються. А результати останнього дослідження показали також і негативний вплив на здоров'я дитини.

За словами вчених, ті діти, які лягають спати в кімнаті своїх батьків після шестимісячного віку, втрачають 40 хвилин сну. Це відбувається з тієї причини, що вони втрачають здатність самостійно заспокоюватися і, в результаті, піддаються ризику істерик і дитячого ожиріння в більш старшому віці через втрачений сон.

"У немовлят короткі епізоди неспання одразу, і я підозрюю, що батьки в одній кімнаті частіше реагують на ці пробудження, а не дозволяють дитині заспокоїться і заснути самостійно. Виходить замкнуте коло, коли дитина звикає до батьків, які відповідають на них, замість того, щоб заспокоювати себе самому, вони потребують більш складної і тривалої взаємодії, наприклад, у тому, що його качають або годують", - пояснює автор дослідження доктор Рейчел Мун.

Дослідження, в якому взяли участь 230 пар матерів і дітей, показало, що дев'ятимісячна дитина, який засинає в окремій кімнаті, в середньому вночі спить близько 10,5 годин, а немовля, що розділяє сон із батьками, отримує лише дев'ять годин і 47 хвилин сну. Це тому, що вони в чотири рази частіше потрапляють у ліжко своїх батьків вночі. Їх у два рази частіше годують, щоб заспокоїти, а це може змусити маленьких дітей звикнути до необхідності уваги, пляшечки або грудного вигодовування, перш ніж вони знову зможуть заснути.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", названі шість порад, які допоможуть дитині швидко заснути.