Вчені з'ясували несподівану причину низької ваги новонароджених

9,6 т.
Вчені з'ясували несподівану причину низької ваги новонароджених

Американські дослідники з Національного інституту здоров'я дітей і розвитку людини з'ясували, що на вагу новонародженого впливають перепади в погоді, які були під час вагітності мами.

Про це повідомляє видання LiveScience.

Вчені провели дослідження, під час якого було проаналізовано дані, що стосуються 220 тисяч немовлят, що з'явилися на світ з 2002 по 2008 роки.

Медиків цікавили причини, чому деякі доношені діти народжуються з вагою менше 2,5 кілограмів. Тому вони вивчали всі фактори навколишнього середовища, які могли б вплинути на плід.

В результаті з'ясувалося, що неабиякий вплив на вагу новонародженого має погода, яка була під час вагітності. Виявилося, що при незвично холодній або жаркій погоді ризик народження малюка з низькою вагою зростає. При цьому, якщо майбутній мамі було занадто холодно під час другого та третього триместру, або ж занадто жарко під час третього триместру, ризик зростає на 18-31%. А якщо аномальна погода тривала всю вагітність, то ймовірність народити дитину з низькою вагою в два з половиною рази вище, ніж при звичній для майбутньої мами погоді.

Відео дня

Більш того, такі результати не змінилися навіть у тому випадку, коли вчені взяли до уваги інші фактори, які теоретично могли вплинути на масу тіла плода - стать, індекс маси тіла матері, спадковість та інші.

"Ми поки не знаємо, з чим може бути пов'язаний такий ефект. Можливо, при екстремальних температурах знижується кровопостачання матки, що негативно відбивається на зростанні плоду, але це поки лише гіпотеза. До того часу, поки не буде визначена основна причина, вагітним варто скоротити перебування на вулиці в дуже жарку або дуже холодну погоду", - прокоментувала результати провідний автор дослідження Пауліна Мендол.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", в Британії знайшли привід заборонити дізнаватися стать майбутньої дитини.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки